Kultura

Otvaranje izložbe “Stepenice na dole su i stepenice na gore”

Večeras će u Umetničkoj galeriji biti otvorena izložba “Stepenice na dole su i stepenice na gore”. Autor je umetnica Slobodanke Stupar iz Beograda. Otvaranje je zakazano za 19.00.

Projekat “Stepenice na dole su i stepenice na gore” je rezultat višegodišnjeg procesa fotografisanja stepenica u muzejima širom sveta koje je umetnica obilazila. Ona muzeje smatra mestima duhovnosti i okupljanja. Sam čin obilaska muzeja za nju ima specijalan ritualni čin. Stepenice po svojoj funkciji i definiciji vode i na gore i na dole. Predstavljaju uspon i silazak i predstavljaju metaforu kada je u pitanju umetnost, život umetnika pa čak i života u opšte.

Ovu seriju radova na izložbi čine stepenice snimljene u muzejima u Bonu, Atini, Madridu i Kelnu.

Slobodanka Stupar je diplomirala unutrašnju arhitekturu i grafiku na FPU u Beogradu, magistrirala je grafiku na beogradskom FLU i specijalizirala na Školi lepih umetnosti u Atini. Izlagala je na preko 50 samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Bila je član umetničke grupe Zajednica za istraživanje prostora 1983-1986. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Dela Slobodanke Supar nalaze se u mnogim muzejima i javnim kolekcijama širom zemlje i inostranstva, poput Muzeja grada i Muzeja Cepter u Beogradu, Ludvig muzeja Keln, Nacionalne pinakoteke Pirej u Grčkoj, American College of Greece u Atini.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!