Društvo

Pola veka Interneta

Pola veka Interneta se obeležava danas. Prva elektronska poruka je poslata 1969. godine na današnji dan. Na Univerzitetu u Kaliforniji, 29. oktobra 1969. godine u 22.30, u laboratoriji u Los Anđelesu, ta elektronska poruka poslata je sa jednog kompjutera na drugi.

U toj prvoj komunikaciji profesor informatike Lionard Klajnrok nadzirao je apsolventa Čarlija Klajna. Klajn je poslao poruku preko računarske mreže programeru Bilu Duvalu. Poslata poruka je bila vrlo jednostavna, ali i vrlo značajna. Prilikom prvog pokušaja Klajn je otkucao slova “L” i “O”. Duval je poruku primio pre nego što je sistem otkazao.

“Želeli smo samo da pošaljemo jednostavnu reč ‘login’ (prijava) na Stenford istraživački institut”, kazao je Klajnrok.

I pored početnog neuspeha i “pada sistema”, poruka, koja se sastojala od jedne reči “login” poslata je kako treba posle sat vremena. Tako je začet ARPANET (Research Projects Agency Network), mreža iz koje će kasnije nastati Internet.

Uprkos činjenici da je prvo slanje poruke propalo zbog pada sistema, 2005. godine je utvrđeno, da se dan u kom je poslata prva elektronska poruka, obeležava kao Međunarodni dan Interneta. Ali, Internet “proslavlja rođendan” na još jedan dan – 30. aprila. Tog dana 1993. godine CERN objavio da je napravio World Wide Web (www), besplatnu i dostupnu tehnologiju.

Kako god bilo, Internet je danas neraskidivi deo ljudske civilizacije, sa svim svojim manama i vrlinama. Koristi se širom sveta, svakim danom sve više. Bez njega mnoge stvari koje smatramo uobičajenim i normalnim ne bi funkcionisale. Dakle, srećan nam svima rođendan i pola veka Interneta!

Prateća slika: PCMag

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!