Poljoprivreda

Podsticaji za pčelare

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja podsećaju pčelare da je rok za podnošenja brojnog stanja pčelinjih zajednica do kraja oktobra. Tako bi pčelari mogli da koriste osnovne podsticaje po košnici pčela u iznosu od 800 dinara.

Pravo na 800 dinara bespovratnih sredstava ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Neophodno je da budu ispunjeni uslovi propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela počelo je sredinom aprila. Pčelari imaju rok do kraja oktobra da dostave brojno stanje pčelinjih zajednica. Podnosioci zahteva mogu da ostvare pravo na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela za najmanje 20, a najviše 1000 košnica pčela.

To u praksi znači da svi pčelari koji imaju manje od 20 obeleženih i registrovanih košnica pčela ne ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na podsticaj po košnici pčela. Takođe, oni koji imaju preko 1000 košnica i podnose zahtev za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj, neće po automatizmu biti odbijeni zbog prekoračenja propisanog broja košnica. Njima će se priznati podsticaji za 1000 košnica pčela.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za pčelare može se podneti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, na adresu Bulevar kraLja Aleksandra 84, 11050 Beograd. Pčelari ove godine za „podsticaje po košnici“ mogu da podnesu zahtev elektronskim putem. Pristup portalu za podnošenje elektronskog zahteva je omogućen sa zvanične internet prezentacije Uprave za agrarna plaćanja uap.gov.rs.

Podsticaji se ostvaruju u iznosu od 800 dinara po košnici pčela.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Komentar
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!