Društvo

Romani cikna “Otvoreno o diskriminaciji”

Udruženje građana “Romani cikna” organizovalo je okrugli sto u okviru projekta “Otvoreno o diskriminaciji” koji ova organizacija realizuju u saradnji sa Školskom upravom i četiri osnovne škole iz Kruševca.

U projekat su uključene osnovne škole “Nada Popović”, “Branko Radičević”, “Dositej Obradović” i “Sveti Sava”.

Jedan od učesnika okruglog stola Turkijan Redžepi, novinar i aktivista iz Niša, obavestio je prisutne da, prema podacima Evropske komisije iz 2019. godine, samo 9% romske dece ide u vrtić. Osnovnu školu upisuje 84% romske dece, ali je završava samo 67% u poređenju sa 96% neromske populacije.

Turkijan je analizirao i sadržaj medijskih priloga o Romima na temu “Položaj učenika romske nacionalnosti u vreme COVID 19”.

U periodu nakon uvođenja vanrednog stanja zbog korona virusa Romi se, uglavnom, pominju u medijskim prilozima povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma. Niko nije pričao o stanju u romskim naseljima i da li deca mogu da prate online nastavu. Obrazovanje kao tema nije bilo u fokusu“, pojasnio je Turkijan Redžepi.

Okruglom stolu, pored predstavnika škola, prisustvovali su i predstavnici organizacija civilnog društva, medija i Centra za socijalni rad.

Plan aktivnosti projekta “Otvoreno o diskriminaciji” predviđeno je organizovanje fokus grupa sa nastavnicima, učenicima i roditeljima učenika romske i većinske populacije, organizovanje seminara na temu “Prevencija diskriminacije i nasilja u obrazovnom sistemu”, radionice za učenike sedmog i osmog razreda kao i sprovođenje mini akcija u školama.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!