Kultura

Otvaranje izložbe Željke Momirov u Umetničkoj galeriji

U četvrtak, 30. novembra u 19.00 u Umetničkoj galeriji u Kruševcu, otvara se samostalna izložba fotografske instalacije autorke Željke Momirov, pod nazivom, “Sećanja u nestajanju / Putovanje”.

Naslov izložbe “Sećanja u nestajanju” upućuje na potrebu Željke Momirov da traga u proteklom vremenu. Intimnu potrebu da sačuva uspomene, umetnica je pretvorila u traganje za adekvatnim načinom predočavanja sopstvene predstave o nečemu što je volela i poštovala. Sećanja koja imamo vremenom blede te ostaje samo pojam sećanja na ono što je nekada bilo realno. Upravo taj pojam sećanja istražuje Željka Momirov. Otuda su ove fotografije podvrgnute različitim postupcima i „korekcijama“. Digitalna obrada, umnožavanje, gradacijsko zamagljivanje i “nestajanje” lika, iskrivljenje pogleda kroz ovalne kliritne ploče… Sve iz želje i nemoći da se izgubljeno sačuva…

Željka Momirov je rođena u Novom Sadu 1962. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo. Postdiplomske studije je završila na istom fakultetu 1993. Predavala je na Univerzitetu umetnosti u Prištini u zvanju docenta i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. Urednik je programa Blok galerije u Novom Beogradu. Izlagala na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!