Kultura

Otvaranje izložbe u Umetničkoj galeriji

U petak 22. decembra, sa početkom od 19.00, u kruševačkoj Umetničkoj galeriji će za publiku biti otvorena izložba Stevana Kitića nazvana prema ciklusima kojima pripadaju radovi: “Penzos gerila – Dimovi – Poetika gomile”. Obuhvaćeni su radovi nastali u poslednjih desetak godina. Tematski su grupisani kao posebne celine, suštinski se nadovezuju jedan na drugi i proizilaze iz umetničkog i socijalnog iskustva.

Serija slika Penzos gerila nastala je kao zapažanje fenomena globalnog starenja i sve većeg broja starih i penzionera u svetu i kod nas, dok su Dimovi, kao njihov nastavak u formalnom i likovnom jeziku pojavljuju kao nestalne forme prolaznosti koje evociraju vreme. Krhka i surova stvarnost ova dva ciklusa slika produbljuje se u ambijentalnoj instalaciji Poetika gomile ponavljanjem skulpture u drvetu kao „fenomena nebrojivosti“ i umnožavanjem koje gradi prostor i pojačava prisustvo služeći se postupcima koje je razvijao u slikama bliskim pop artu, nastojeći da naglasi fenomene koji su u središti njegovih interesovanja. Tako i izložba kroz ova tri ciklusa ne predstavlja retrospektivno sagledavanje, već ukazuje na kontinuitet u stvaralaštvu Stevana Kitića.

Stevan Kitić je rođen 1980. u Nišu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2003. godine u klasi profesora Branislava Sekulića. Magistrirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Doktorant je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu pod mentorstvom profesora Sava Pekovića. Radi kao docent na Departmanu za likovne umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu. Izlagao je na preko 20 samostalnih izložbi i učesnik je na više od 90 grupnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Učesnik radionica i rezidencijalnih programa u Srbiji, Austriji, Grčkoj.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!