Zdravlje

Odluka o proglašenju vanredne situacije i u Kruševcu

Danas je zasedao gradski Štab za vanredne situacije. Usled pogoršanja epidemiološke situacije, izazvane širenjem zarazne bolesti COVID-19, na današnjoj 15. vanrednoj sednici doneta je Odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Kruševca. Odluka je doneta u skladu sa predlogom Zavoda za javno zdravlje Kruševac. U predlogu Zavoda stoji sledeće:

1. Zabraniti okupljanja više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavice).

2. Zabraniti organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice…)

3. Ograničiti rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela- hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, sala za organizvanje proslava, dečjih igraonica) na teritoriji opštine Kruševac. Predlažemo da se objektima ove vrste ograniči radno vreme na period od 7- 20 časova.

4. Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova. Broj osoba u objektu treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica. Poslodavci su dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češhe sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.

5. U svim obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemni ispiti i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).

6. U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije) uvesti obavezno nošenje maski i/ili vizira. Redukovati broj ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od 2 metra ispoštovala.

Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg. Tako bi se smanjilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

7. U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozipa. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost međy njima od najmanje jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.

8. Zabraniti rad otvorenih i zatovorenih bazena, SPA i Wellness centara.

9. Preporuka je da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

10. U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više od 5 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.

11. U verskim objektima, i prilikom verskih obreda (krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.

12. Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitness-centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zapslenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

13. U svim objektima javne namene javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju. Minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

14. Preporuka da se u stambenim zgradama (upravnici) sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija. I to uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja RS (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

15. Preporuka javno komunalnim preduzećima je da sprovode što češće (minimum jednom dnevno) pranje ulica i javnih površina. I to uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarsva zdravlja Pepublike Crbije.

16. Nadzor nad sprovođenjem propisanih mera vršiće Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i Komunalna inspekcija.

17. Doneti zaključci stupaju na snagu od 08.07.2020. godine od 07:00 sati.

Jasno je da je ova odluka bila nužna. Nejasno je to da je do izbora sve bilo bajno i sjajno, a sad je ovako kako je. Kao i uvek do sad, i ovo će proći. Samo, neko bi trebalo da na kraju svega snosi odgovornost. Spisak je poduži…

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!