Društvo

Obustava saobraćaja sada do 15. novembra

Potpuna obustava saobraćaja na državnom putu I B reda broj 23 između Makrešana i Ćićevca traje još od 07. oktobra ove godine. Zabrana je na snazi zbog izvođenja kolovoznog zastora i izrade habajućeg sloja kolovoza. U svom prvom saopštenju JP “Putevi Srbije” su ovu zabranu najavili do 1. novembra. Iz nama nepoznatih razloga zabrana se produžava za najmanje još 15 dana.

I pored vremena koje je bilo idealno za radove, i pored toga što nisu postojali nametnuti rokovi i JP “Putevi Srbije” su sami definisali termine, rok nije otpoštovan. A ukoliko niste putovali van Kruševca u pravcu severa, onda i ne znate koliko problema proizvode ovi radovi. Na samom izlasku iz Kruševca, na Jasičkom mostu, od kružnog toka pre mosta (sa kruševačke strane), pa sve do raskrsnice u Jasici, zastoji i gužve su prisutni bez prekida. Čekanja na raskrsnici i na mostu su ogromna i jako deprimirajuća.

Alternativni putni pravci vode kroz sela na levoj obali Zapadne Morave. Ti putevi su izuzetno uzani i prepuni krivina, pa je saobraćaj vrlo otežan. Mimoilaženje dva veća vozila (npr. dva autobusa ili kamiona) je moguće samo uz delimičan silazak sa kolovoza. Širina tih puteva jedva da je dovoljna i za obične automobile. Kvalitet kolovoza je ispod svakog nivoa. Zato se vozači sami “snalaze” izmenom planirane alternativne trase. Tako su i sela koja su dalje od Zapadne Morave vrlo opterećena saobraćajem.

Kašnjenje ovih radova značajno utiče na Kruševac, pa je potpuno nerazumljivo zašto sve nije planirano i realizovano kako treba. Valjda zbog toga što “za Kruševac ništa nije dovoljno dobro ako nije najbolje”? A ovo je daleko od najboljeg. Loša povezanost Kruševca sa auto-putem i udaljenost od njega su stari problem. Još jednom ova obustava saobraćaja pokazuje značajnu infrastrukturnu i stratešku slabost našeg grada.

Alternative

I dok čekamo 15. novembar, ako i tada sve bude završeno, alternativni putni pravci su sledeći. Državni put II A reda broj 190, deonica Ćićevac – Varvarin, II A reda broj 187, deonica Varvarin – Jasika, II A reda broj 215 deonica Kruševac – Deligrad, II A reda broj 158 Deligrad – Ražanj. Za teretna motorna vozila za vreme izvođenja radova ruta je drugačija. Iz pravca Pojata je preko Ćićevca – Varvarina – Jasike, a iz pravca Kruševca za Pojate preko Đunisa – Deligrada.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!