Kultura

Nova filmska nagrada za Gogića

Nova filmska nagrada, još jedna u dugačkom nizu, dodeljena je Dragoslavu Gogiću. Ovog puta je osvojio Gran pri festivala na “Čorta festu” u Inđiji, kao i prvu nagradu u kategoriji dugometražnog filma. Inače, na ovom festivalu je Gogić i ranije osvajao prve nagrade.

Ovog puta je pobedio sa svojim filmom pod nazivom “Malajska zora Kinabalu”. Kao i najveći broj Gogićevih ostvarenja i ovo govori o usponu na jedan planinski vrh. Ali, kao i drugi njegovi filmovi, prikazana je precizna slika jedne zemlje, njene prirode i njenih ljudi.

Gogić je rođen 1964. godine. Po struci je pravnik, a novinarstvom i rediteljskim poslom bavi se 25 godina. Autor je preko 50 dokumentarnih filmova sa različitom tematikom. Uža specijalnost su mu planine, jer je i sam pasionirani alpinista i planinarski vodič.

Dobio je dvadesetak nagrada na domaćim i stranim festivalima dokumentarnog filma kao i nekoliko prestižnih nagrada za autorsko delo: „Zlatna medalja Nikola Tesla“, „Mileševski beli andjeo“, Vidovdanska plaketa grada Kruševca, Svetosavska povelja, povelja „Kapetan Miša Anastijević“, zlatna plaketa planinarskog saveza Srbije…

Najnagrađeniji  filmovi su mu „Tirkizna boginja Tibeta“, „Sa pogledom na Everest“, „Na palubi Nojeve barke“, „Šapat Kilimandžara“, „Biser Magreba“, „Na putu za Veliki Kanjon“, „Srce Tirola“, “Damavand – gospodar persijskog srca”… Sve svoje projekte sam snima, a potpisuje se i kao pisac scenarija.

Sa kamerom je obišao šezdesetak zemalja sveta i najviše planinske masive, od Stenovitih planina u Americi do Himalaja u Nepalu i na Tibetu.

Čestitamo na nagradi!

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!