DruštvoPažnja !

Od februara poskupljuje struja

Od februara 2021. godine u Srbiji poskupljuje struja. Povećanje će biti, u odnosu na postojeću cenu, za 3,4 odsto, najavljuju iz Agencije za energetiku. Savet Agencije za energetiku na svojoj sednici je, na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, u koje spadaju domaćinstva i mali kupci, utvrđena je, kako se navodi, “na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 dinara po kilovat satu i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto”.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. februara 2021. godine, najavila je Agencija, navodeći da je “i nakon ove korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope”. Ovaj “dodatak” kojim Agencija pokušava da umiri javnost svakako neće smanjiti račune. Sa druge strane, i primanja u Srbiji su značajno niža od onih “u zemljama regiona i Evrope”.

Uz ovo poskupljenje, građani Srbije će imati i uvećanu taksu / pretplatu za RTS i RTV. Takođe, poskupeće gorivo i cigarete. Brojne opštine u Srbiji imaju i veći porez na imovinu, kao i na usluge vodosnabdevanja (što su Kruševljani već osetili). U Kruševcu je poskupelo i grejanje. Poskupeće i PCR korona testovi. Naravno, svako od navedenih poskupljenja ima svoje (ekonomsko?) opravdanje.

Sve u svemu, vrlo dobro. Čak, odlično! A kako drugačije?

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!