Društvo

Nabavka ogreva je u toku

Iako su do jutros vladale tropske temperature, a čini se da će i tokom jeseni biti toplo vreme, nabavka ogreva je u toku i vlada veliko interesovanje. Prema rečima krupevačkih prodavaca: cene su nepromenjene. Zanimljivo je da se pred nastupajuću grejnu sezonu sve više traži pelet.

Ove godine je, kažu Kruševljani, izostalo sezonsko pojeftinjenje ogreva (od maja do avgusta) na koje su navikli. To se najviše odnosi na drva koja, obično tokom letnjih meseci, građani kupuju po povoljnijoj ceni. Ovog leta je kubni metar drva držao cenu od 5 hiljada do 5.200 dinara.

Mnogi građani koji su već nabavili određenu količinu ogreva kažu da su bukvu, cer, hrast i grab plaćali oko 50 evra po metru. Po rečima prodavaca ogrevnog drveta, poslednjih godina je primetno da ga ljudi kupuju parcijalno. Retko se uzimaju drva za celu zimu, već se nabavljaju u nekoliko tura, na svakih par meseci. Što samo potvrđuje činjenicu da je kupovna moć bitno opala.

I cene uglja ostale su iste kao i prošle godine. Kruševljani mogu tonu Kovina da pazare za 12 hiljada dinara, Kostolac za 10 hiljada, Vreoci (sušeni ugalj) je 15.500, Pljevlja 14.800, a ugalj Soko 16.000 dinara. Cena peleta se kreće od 22.000 do 24.000 dinara po toni, u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača.

Jedan deo stovarišta sprema i ogrevno drvo u džakovima. Kako kažu, takva kupovina je poslednjih godina sve popularnija. Tvrde i da se građanimatako više isplati, jer ne moraju dodatno da plaćaju uslugu sečenja.

Većina snabdevača daje ogrev na rate, od 3 do 12 meseci.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!