Društvo

Traži se prekid kampanje protiv nezavisnih medija

Članice Koalicije za slobodu medija oštro osuđuju kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija. Ona je pokrenuta u tabloidnim medijima nakon što je nekoliko medija na društvenoj mreži Tviter 17. avgusta dobilo oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije.

Sastavljanje spiskova „nepodobnih“ samo zato što putem konkursa dobijaju sredstva od različitih donatora i korišćenje tih informacija za diskreditaciju medija i organizacija iz nevladinog sektora je deo duge i opasne kamanje koja se vodi protiv njih, navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija podseća tabloide da finansiranje organizacija i medija prolazi kontrolu finansijskih institucija u Srbiji, i da je ono transparentno. Za razliku od, kako navode, značajnog broja provladinih medija čije finansiranje nije dostupno javnosti.

Targetiranje medija koji se bave profesionalno novinarstvom u Srbiji direktno vodi ka nasilju prema njima, kao što smo to već bezbroj puta videli. Način iznošenja informacija i kontekst u kom se one objavljuju direktno utiču na bezbednost novinara i saradnika nevladinih organizacija“, poručuju iz Koalicije.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!