Saradnja

Hakeri rade neprekidno

Hakeri rade neprekidno… Većina tehnički upućenih korisnika računara i mobilnih telefona je dobro upoznata sa uobičajenim oblicima malware-a. To su najčešće (zovimo ih originalnim engleskim imenima) phishing scams, adware, spyware, virusi, crvi i slično. Međutim, kako tehnologija napreduje, tako napreduju i Internet kriminalci. Oni se ozbiljno trude da “lete ispod radara” i dokopaju se vaših informacija. Rezultat toga su novi pojavni oblici malware-a čijeg postojanja možda niste ni svesni. Zato je dobro da pročitate ovaj tekst do kraja, jer ćete saznati neke važne stvari o svojoj bezbednosti na Internetu. Upoznaćemo vas sa najčešćim problemima i bezbednosnim pretnjama. Na kraju teksta imate i mali rečnik pojmova koje koristimo u tekstu.

Scam i malware na društvenim mrežama

Grayware je oblik malware-a koji ne pravi fizičku štetu vašim podacima kao što drugi malware-i mogu. On se više javlja kao dosađivanje, kao što su adware i spyware. Najčešće se javlja na društvenim mrežama, obično u obliku kao što je “click bait”. Tu će vas neki primamljivi naslov odvesti na sajt koji će od vas tražiti da popunite kratak formular pre nego što vam dopusti da vidite najavljeni sadržaj. Te informacije se prikupljaju preko formulara i prodaju drugim Internet kriminalcima koji ih mogu koristiti u pokušajima da hakuju vaš lični nalog. Dobro se čuvajte na društvenim mrežama. Pažljivo čitajte i vodite računa o tome gde ćete kliknuti dok ste na mrežama.

malware
Malware

Osim grayware-a koji buja na društvnim mrežama, tamo se, sa visokim stepenom rizika, nailazi i na opasan malware. Evo primera kako to funkcioniše. Neka izuzetno popularna televizijska serija se emituje tokom sezone. Hakeri naprave profil na kome postavljaju link za download “procurele” naredne, još ne-emitovane epizode. Klik na taj link vodi do strane gde se fajl download-uje. Ta stranica, dalje, usmerava posetioca na još jedan link kako bi se instalirao program koji im omogućava da gledaju video. Taj link vodi na “affiliate” program, što je način da neko zaradi novac. Kad se pogleda, ovaj scam izgleda prilično bezopasan za kompjuter korisnika Interneta. Mešutim, moguć je i scenario gde ono što je download-ovano može biti opasan malware program. Uvek budite izuzetno oprezni kad klikćete na nepoznate linkove i pokušavate da download-ujete nepoznate fajlove.

Exploit kits

Exploit kits su, u glavnom, ono što im ime kaže: zlonamerni alati koji pretražuju vaš računar u potrazi za programima koji nisu ažurirani. Ovi alati treža sigurnosne propuste u softveru sa ciljem da ubace malware na mašine korisnika. To se može desiti posećivanjem sajtova koji imaju “malvertising” kao svoj sadržaj. “Malwertising” se može naći na svakom sajtu, proverenom ili nepoznatom, i on koristi online oglašavanje ubacivanjem zlonamernog koda u legitimne oglase. Pre skorijeg vremena, Yahoo je bio meta ovakvih napada tako što je hostovao zlonamerne oglase koji su usmeravali korisnike na sajtove koji su, opet, sadržali opasne programe. Exploit kits se ne nalaze uvek u samim oglasima, već ti oglasi usmeravaju posetioce na sajtove koji su opasni. Zato je vrlo važno da ostanete bezbedni i redovno ažurirate sve svoje programe.

Mobile ransomware

ransomware
Ransomware

Ransomware na računarima nije nova pretnja, ali je u skorije vreme počeo da se seli i na popularne mobilne platforme. Ransomware je program koji cilja na važne fajlove, kao što su slike i dokumenti. Kada ih se dokopa, u njih ugrađuje šifru, blokirajući korisnika da dođe do njih ili da može da ih koristi. Potom se korisniku šalje poruka u kojoj se zahteva novac da bi fajlovi bili otključani. Početkom ove godine je uočena prva verzija ransomware-a za mobilne uređaje. Ransomware na mobilni uređaj dospeva posećivanjem zaraženog sajta i onda se automatski preuzima na telefon. Drugi način je preko preuzimanja zlonamerne aplikacije. Ako vaš telefon postane zaražen – nemojte plaćati! Umesto da dođete u problem, napravite naviku da pravite redovne arhive iz kojih možete vratiti telefon u ispravno stanje. Važno je da naučite kako da uočite lažne aplikacije. Kao i to odakle ih možete preuzimati, a gde je opasno.

Online gaming malware napadi

U medijima je u zadnje vreme bilo reči o “gaming malware-u”. To vas najčešće neće koštati novca, ali će vas koštati mnogo sati koje ste potrošili u gradnji svog okruženja u igirici. Twitch.tv, sajt koji stream-uje igre uživo bio je pre nekog vremena infiltriran bot-om u delu za “chat” koji su mamili korisnike nudeći lutriju. Posle klika na link da se uđe lutriju, pojavljivao se lažni Java lutrijski obrazac. Posle popunjavanja tog obrasca, malware se instalirao na računaru korisnika, ciljao Steam nalog korisnika i brisao kompletan Steam nalog i inventar. Uz to, sajber kriminalci su prodavali za novac sve što je pripadalo korisniku u okviru Steam okruženja. Slično, postojao je problem sa malicioznim trojancem u popularnoj igrici World of Warcraft, maskiran kao legitiman dodatak igri. Jednom instaliran, taj trojanac je kompletno preuzimao nalog korisnika. Dakle, izuzetno je važno da korisnici računara tokom igranja online igara ne isključuju svoj antivirusni program.

Browser ekstenzije – adware i malware

Browser ekstenzije su vrlo popularni dodaci koji se mogu koristiti za najrazličitije zadatke dok surfujete Internetom. Ali, malo je ljudi svesno da neki od njih mogu da kradu vaše informacije! Neke zlonamerne ekstenzije će ili pratiti i beležiti sve što radite na Internetu, ili ubacivati adware u te sajtove. I pored toga što to nije veliki problem i velika briga, jer to vam neće oštetiti podatke koje čuvate na računaru, ipak je to prilično veliki problem što se tiče privatnosti.

adware
Adware

Napadači, hakeri, mogu iskoristiti ovakve ekstenzije da izvedu “click fraud” dodavanjem lažnih oglasa sajtovima koje posećujete i i redirekcijom na određene sajtove koji njima odgovaraju. Iako je ovo pretnjanjižeg nivoa opasnosti, ovaj noviji oblik malware-a prerasta u nešto mnoogo opasnije. U stvari, Agencija Evropske Unije za mrežnu i informacionu bezbednost (ENISA) je upozorila da postoji porast zlonamernih ekstenzija za browser-e koje ciljaju da preuzmu naloge na društvenim mrežama. Pa, iako u ovom trenutku nisu na vrhu liste opasnosti, o njima se definitivno mora voditi više računa.

Pretnje preko Interneta se pojavljuju na sve načine, u svim oblicima i veličinama. Mnogi korisnici Mreže mogu biti potpuno nesvesni njihovog postojanja i prisustva. Zato je neophodno stalno učenje, i samo tako možete biti bezbedni. Neophodno je brinuti o svim detaljima, koliko god oni izgledali sitni i beznačajni. Pamet u glavu! Hakeri vrebaju.

Mali rečnik pojmova

Scam – pokušaj da neko bude prevaren tako što se prvo zadobije njegovo poverenje

Malware – kovanica izvedena od dve reči: malicous (zlonameran) i software, dakle: zlonamerni softver, programi koji pokušavaju da vam urade nešto loše

Ransomware – još jedna kovanica izvedena od dve reči: ransom (ucena) i software, dakle: softver, programi koji pokušavaju da upadnu na vaš računar, zaključaju vaše podatke tako da ih ne možete koristiti, a onda vam autor tog programa traži novac kako bi otključao vaše podatke

Adware – opet kovanica: advertising + software, programi koji se koriste za ubacivanje oglasa u sadržaje koje gledate na Internetu

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!