Ekologija

Promenom propisa za ocenu kvaliteta do “čistog” vazduha

Promenom propisa Agencija za zaštitu životne sredine promenila je kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola saopštili su da je promena izvedena na neodgovarajući način. Sada se vazduh koji je do sada bio ocenjivan kao “zagađen”, po novim propisima, ocenjuje kao “prihvatlljiv”. Naime, novim propisima su pomerene gornje granice za količinu štetnih čestica. Sada vazduh koji sadrži preko 40 mikrograma po kubnom metru PM 2.5 čestica više nije “zagađen” već je “prihvatljiv”. Na isti način, ukoliko vazduh sadrži 50 mikrograma po kubnom metru azotnih dioksida (NO2) on je sada čak “odličan”, a ne “dobar” kao ranije.

Obe navedene organizacije tvrde da se kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine. Kažu i da se ti kriterijumi razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine, a koja ima značajno strože standarde za ocenu kvaliteta vazduha.

Ostaje pitanje zašto je Agencija za zaštitu životne sredine, koja je nadležna za određivanje kriterijuma za praćenje kvaliteta vazduha, odlučila da promeni kriterijume i na osnovu kojih propisa je to urađeno.

Sve se manje brine o životnoj sredini u Srbiji. Sve je veći stepen zagađenja i uporno se ne shvata da se ulaganja u ekologiju vrlo brzo i višestruko isplate kroz zdravstvo i bolji život stanovništva. Promenom propisa na ovakav način sigurno neće biti poboljšanja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!