Sport

Marija i Sergej spremni za Evropsko prvenstvo

U subotu, 25. novembra 2017, u Pragu počinje Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina. Ono će trajati do 29. novembra. Na njemu će se za odličja u pojedinačnim konkurencijama boriti gotovo 300 takmičara i takmičarki iz 37 zemalja. Dolaze iz: Farskih Ostrva, Kipra, Holandije, Češke, Estonije, Francuske, Portugalije, Škotske, Slovačke, Rusije, Austrije, Letonije, Italije, Hrvatske, Belorusije, Turske, Španije, Litvanije, Švedske, Švajcarske, Slovenije, Poljske, Danske, Belgije, Engleske, Bugraske, Rumunije, Izraela, Nemačke, Ukrajine, Moldavije, Republike Irske, Luksemburga, Norveške, Mađarske, Finske i Srbija. Boje naše zemlje na šampionatu Starog kontinenta braniće Kruševljani, dvoje reprezentativaca – Sergej Lukić i Marija Sudimac. Oni su u četvrtak otputovali u Češku u pratnji trenera Dragana Antića i Igora Šešića. I Lukić i Sudimčeva će se ogledati u tri konkurencije.

Za diplomski ispit u ovoj sezoni 14-godišnji Lukić ulazi kao drugi nosioc u muškom singlu, tako da će preskočiti prvo kolo. U drugom, za plasman među 32 najbolja igrača, rival će mu biti Poljak Bartoš Galacki. Naš reprezentativac u prvom kolu muškog dubla, u kojem će mu partner biti Bugarin Ilijan Stojnov, igraće protiv estonske kombinacije Viktor Lindahl, Zehen Ma. Srpski miks Lukić, Sudimac odmaraće na startu turnira. Za plasman u šesnaestinu finala će se boriti protiv Čeha Vaclava Palana i Lusi Krpatove.

Sergej najavljuje

“Imam velika očekivanja od Evropskog prvenstva i to kada su sve konkurencije u pitanju. Maksimalno sam spreman za sva iskušenja koja me očekuju u Pragu i motivisan do neba da najvažniji test u ovoj sezoni položim sa najvišim ocenama. Fanatično sam radio tokom čitave godine i u potpunosti sam zaslužio da se nađem i da, nadam se, odigram važnu ulogu na najznačajnijem kontinentalnom događaju za igrače do 17 godina. Iako se takmičim u sve tri konkurencije u muškom singlu, kao drugi nosilac, imam odličan žreb. Učiniću sve da tu blakonaklonost iskoristim. Sanjam i nadam se medalji iako sam svestan da će put do postolja biti trnovit”, kazao je Sergej Lukić pred odlazak u Češku.

Sudimčeva, koja će poput Lukića biti znatno mlađa od konkurencije u Češkoj, budući da joj je tek 15 i po godina, postavljena je za osmog nosioca u ženskom singlu. U njemu će joj rivalka u drugom kolu biti Turkinja Zehra Erdem. U ženskom dublu naša reprezentativka će u Pragu nastupiti u tandemu sa Hrvaticom Ingo Sadaić. Njih dve će u drugom kolu ove konkurencije igrati sa pobednikom meča između Ruskinja Vilene Asfandirove i Viktorije Kozjareva i Mađarica Fani Dore Kiš i Kiti Šotak.

Marija o prvenstvu

“Na početku želim da se zahvalim Badminton savezu Srbije, svim reprezentativcima i trenerima, posebno Draganu Antiću, koji su sve raspoložive resurse stavili u funkciju naše što bolje pripreme za šampionat Starog kontinenta. Odlično sam trenirala, kao nikada do sada, a maksimalno sam spremna da u Pragu pružim svoje partije života. Ukoliko uspem u tome mislim da postolje neće biti nemogući cilj. Nastupiću u sve tri konkurencije, ali će mi fokus biti na singlu u kojem smatram, da uz mešoviti dubl, imam najviše šansi da doguram daleko. Upravo, poslednjih mesec priprema akcenat na treninzima bio je na singlu u kojem me, već na startu, očekuje izuzetan protivnik, Turkinja Erdem. Sa njom sam se do sada sastala samo jednom, na turniru u Bugarskoj. Tada sam izgubila. Međutim, upravo u tom meču sam videla da mogu da se ravnopravno nosim sa njom i verujem da u Češkoj situacija može da bude potpuno drugačija”, istakla je Marija Sudimac pred početak šampionata.

Trener kaže

Dragan Antić, dugogodišnji trener Lukića i Sudimčeve, pred odlazak u Prag napomenuo je da srpski dvojac u odličnoj formi dočekuje start šampionata.

“Marija Sudimac i Sergej Lukić su se dugo pripremali za ovo takmičenje, koje dočekuju u najboljoj mogućoj formi. Osnovni cilj jeste da na ovom takmičenju prikažu ono najbolje i da kroz partije na terenu sažmu sve ono što su radili čitave godine na trenizima, raznim kampovima i turnirima. Verujem da poseduju i kvalitet za neku evropsku medalju, posebno što nam je i žreb bio naklonjen. Međutim, put do postolja zavisiće i od mnogo drugih stvari – protivnika, sportske sreće, ali i od trenutne inspiracije. Ne manjkaju ni sa iskustvom budući da u nogama imaju veliki broj međunarodnih turnira. Tako da mislim da ne bi trebalo da imaju tremu bez obzira što se radi o ovako velikom i važnom takmičenju. Dodatno samopouzdanje trebalo bi da im ulije i to što će, pored mene i Šešića, imati podršku od našeg sudije Predraga Vukovića i generalnog sekretara Badminton saveza Srbije Andrije Andrića koji će se takođe nalaziti u Pragu”, napomenuo je Dragan Antić i dodao – “Kada su parske konkurencije u pitanju mislim da najviše šanse imamo u mešovitom dublu. Što se tiče singlova Sudimčeva već na startu ima težak izazov. Igra sa odličnom Turkinjom Erdem, a ako izađe kao pobednik u ovom meču u naredna dva kola će joj posao biti mnogo lakši. Lukić, s druge strane, u drugom kolu igra protiv Poljska Galackog koga dobro poznajemo i koji je realno po kvalitetu iza našeg reprezentativca. I u narednom kolu ne bi trebalo da ima većih problema, posle čega bi na red došli rivali koje uopšte ne poznajemo”.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!