BrusDruštvo

Brusjanke protiv nasilja nad ženama i devojčicama

Udruženje žena “Kaliopa” iz Brusa će realizovati projekat nazvan “Žene Brusa protiv nasilja nad ženama i devojčicama”, i tim povodm je održan inicijalni sastanak.

Projekat će biti realizovan na teritoriji opštine Brus, a ima za cilj da doprinese vidljivosti problema nasilja prema ženama u Rasinskom okrugu, posebno u ruralnim sredinama, u kojima postoji mnogo predrasuda i gde se nasilje još uvek često smatra privatnim, a ne društvenim problemom. Trajaće dva meseca, a podrazumeva i saradnju sa akterima i akterkama javnog i političkog života u opštini, pre svega Centrom za socijalni rad, policijom, Domom zdravlja i lokalnom upravom, uključujući Savet za rodnu ravnopravost, ali i drugim ženskim grupama.

Projekat obuhvata i tri radionice koje će biti održane u tri seoske mesne zajednice u opštini Brus: Milentija, Žunje i Lepenac. Svaka radionica trajaće do dva sata i obuhvatiće temu nasilja prema ženama i uloga koje pojedini subjekti imaju u sistemu zaštite od nasilja sa ciljem da se poveća informisanost učesnica o nasilju prema ženama i u porodici, kao i da se unaprede kontakti sa postupajućim institucijama.

UŽ “Kaliopa” je jedina ženska grupa na području Brusa koja se bavi ljudskim pravima žena i zagovaranjem za unapređenje položaja žena. Osnovana je 2016. i deo je Mreže žena za ženska prava koju sačinjavaju ženske grupe iz Rasinskog okruga. Tako su sastanku u Brusu prisustvovale i predstavnice UŽ “Peščanik” Kruševac, “Ž kao žena kao Župa” Aleksandrovac, Romani cikna Kruševac, udruženja žena iz Trstenika, Varvarina i Ćićevca, kao i predstavnici Centra za socijalni rad Brus koji je partner u realizaciji projekta.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!