KulturaVarvarin

Izložba i promocija strip albuma

Izložba i promocija strip albuma “Do pakla i nazad” zakazana je za ponedeljak 17. decembar. Od 18.00 u Opštinskoj biblioteci u Varvarinu posetioci će moći da pogledaju značajno strip ostvarenje. Izdanja Centra za kulturu grada Zaječara i Udruženja ljubitelja stripa i pisane reči “Nikola Mitrović Kokan” govori o Velikom ratu. Velika priča o srpskom narodu i vojsci u Velikom ratu i danas je ozbiljna tema. kako za istoriju, tako i za umetnost.

Strip je omaž započetom i nikad završenom projektu Nikole Mitrovića Kokana (1933-1997). Projekat je posvećen epopeji srpke vojske u Prvom svetskom ratu. Kroz niz kratkih priča koje prate istu grupu likova pokriva Veliki rat od njegovih prologa do epiloga. Izdanje prati mnoštvo propratnog teksta i ilustracija.

Stripove i ilustracije su uradili Dražen Kovačević, Mijat Mijatović, Miroljub Milutinović Brada, Jovan Stojanović (John Radley), Branislav Kerac, Milorad Vicanović Maza, Leonid Pilipović, Dušan Božić, Dragan Stokić Rajački, Srđan Todorović, Sabahudin Muranović Muran, Aleksa Gajić, Milan Drča, Dejan Stanković, Borivoje Grbić, Jovan Ukropina, Borislav Maljenović, Ivan Stojanović Fiki, Nebojša Remeljej, Igor Krstić, Velibor Stanojević, Dejan Sedlan, Danko Dikić, Nikola Matković, Aleksandar Anđelković i Marko Nikolić.

Važno je napomenuti da se ovaj album bavi i nekim od retko ispričanih priča. To je npr. prelazak srpske vojske u danima uzleta nakon prvih velikih pobeda 1914. godine na područje današnje Vojvodine. Veoma je interesantan i poučan (a retko istican) detalj iz dijaloga priče “Odbrana”. Nju je oslikao Srđan Todorović, i unjoj se dolazi do zaključka da herojsku odbranu Beograda nije vodio nijedan Beograđanin.

Izložba i promocija su poziv ljubiteljima stripa i istorije da posete ovo dešavanje u varvarinskoj biblioteci.

izložba i promocija

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!