Sport

Tri medalje iz Rumunije

Srpski badminton nastavio je niz sjajnih rezultata na međunarodnoj sceni. Na turniru Svetskog juniorskog kupa, Romanian Junior 2017, koji je od 1. do 3. septembra održan u Aradu, izlivena su rekordna tri odličja. Najmlađi članovi našeg tima u Rumuniji, naši “čarapani”, Sergej Lukić i Marija Sudimac, osvojili su vicešampionsku titulu u mešovitim parovima i tako došli do svog prvog odličja na turniru ove kategorije. U finalu su posle velike borbe u tri seta poraženi od drugih nosioca, Slovenaca Gaspera Kriveca i Petre Polanc (2:1). Prethodno, supertalentovani srpski igrači su u prvom kolu savladali domaću kombinaciju Mihnea Kraciun, Loredana Lungu (2:0), dok su im u četvrtfinalu pobedu bez borbe predali Hrvati Josip Meglić i Inga Sadaić. U polufinalu bili su bolji od bugarskih takmičara Ilijana Stojnova i Marije Delčeve (2:1). Lukić je u Aradu prograbio i zlato u muškom dublu u kojem je nastupio sa Bugarinom Stojnovim. Njih dvojica su u drugom kolu savladali Portugalce Čanga i Mendesa (2:0), u četvrtfinalu su uzeli meru Slovencima Gasperu Krivecu i Gregu Šuštaru (2:0), a u polufinalu očitali lekciju još jednom slovanačkom paru, Klemenu Lesničaru i Domenu Lonzariču (2:0). U borbi za najsjajnije odličje pobedili su Slovake Andreja Antošku i Jakuba Horaka (2:1).

“Prvi put mi je pošlo za rukom da se popnem na postolje na turniru ovog uzrasta i ranga, a posebno sam srećan što sam u Aradu došao do dva odličja. Bugarin Stojnov i ja smo tokom celog turnira igrali na visokom nivou, maksimalno motivisani i koncentrisani i na kraju smo zasluženo stigli do trofeja. U finalu mešovitih dublova Sudimčeva i ja nismo uspeli da ponovimo briljantnu partiju iz polufiunala u kojem smo izbacili prve nosioce. Imali smo padove tokom meča i rivali su to iskoristili. Bez obzira na to i srebro je za nas ogroman uspeh”, kazao je Sergej Lukić.

Za treće odličje u Rumuniji pobrinuo se još jedan Kruševljanin, Luka Milić. Naš reprezentativac stigao je do bronze u muškom singlu, u kojem je bio peti nosilac, izgubivši u polufinalu od Francuza Arnoa Merklea (2:0). Do okršaja za finale Milić je nanizao tri pobede. U drugom kolu savladao je Bugarina Denisa Marinova (2:0), u trećem Hrvata Luku Bana (2:0), a u četvrtfinalu Slovenca Grega Šuštara (2:0). U istoj konkurenciji Lukić je poražen u osmini finala od Francuza Hrista Popova (2:0), prethodno savladavši Slovenca Teja Kolara (2:0), dok su Mateja Manić i Nenad Milošević zaustavljeni u prvom kolu od Slovaka Adama Horaka (2:1), odnosno njegovog sunarodnika Andreja Antoške (2:1). Manić i Milošević su stali na korak od medalje u muškom dublu budući da su u borbi za polufinale izgubili od potonjih osvajača srebra, Antoške i Horaka (2:0), prethodno savladavši Rumune Paula Harangusa i Viktora Zarzua (2:0). Istu sudbinu doživela je i Sudimčeva u ženskom dublu, gde joj je partnerka bila reprezentativka Hrvatske Inga Sadaić. Njih dve su, zbog povrede Hrvatice, bez borbe predale meč četvrtfinala Mađarici Vivijen Šandorhazi i Čehinji Terezi Švabikovoj. U ženskom singlu Sudimčeva je u prvom kolu pobedila domaću takmičarku Denisu Stemate (2:0), dok je u drugom poražena od Bugarke Marije Delčeve (2:1).

“Srpski badminton je posle sjajnih partija na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Novom Sadu i u Rumuniji pokazao kvalitet svog podmlatka. Svi igrači su u svakom meču pružili svoj maksimum, što je na kraju rezultiralo sjajnim skorom od tri odličja. Lukić i Sudmčeva su odlično odigrali u misku tokom čitavog turnira i samo ih je manjak sreće sputao na putu ka zlatu. Lukiću i Bugrainu Stojnovu su se potom složile sve kockice u finalu muškog dubla i stigao je do zlata. I pored povrede Milić je bio sjajan osvojivši bronzu u singlu, a i Manić i Milošević su, takođe, bili na visokom nivou. Sve u svemu ovo je rezultat dobrog rada tokom leta na tri trening kampa na kojima je odigrano pregršt sparing mečeva. Pred put u Rumuniju cilj nam je bila barem jedna medalja, tako da smo ovim skorom premašili sva očekivanja“, istakao je trener Igor Šešić.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!