Poljoprivreda

Jesenje oranje – bolji prinosi

Blagovremena i kvalitetna prolećna setva zavisi, u prvom redu, od osnovne obrade, odnosno od dubokog oranja. Zato je potrebno da se u toku jeseni i zime pristupi što ranije ovoj agrotehničkoj meri, savet je stručnjaka Poljoprivredno stručne i savetodavne službe. Oranje se, po mogućstvu, obavlja odmah nakon završetka jesenje berbe. Međutim, velika većina naših poljoprivrednika ne uspeva da to ostvari na vreme, što ne znači da treba čekati proleće. Svaki dan ili period lepog vremena treba iskoristiti. Preporučuje se, čak, i oranje po snegu, ukoliko je snežni pokrivač mali, nekoliko centimetara i ako zemljište nije smrzlo dublje od pet do šest centimetara. Dubina oranja treba da bude 25 centimetara.

Prednosti zimskog oranja ogledaju se u stvaranju bolje strukture zemljišta usled dejstva mrazeva. U zemljištu se akumulira veća količina zemljišne vlage, jer u ovom periodu imamo najviše padavina. Sledeća prednost je bolja mineralizacija žetvenih ostataka, što utiče na bolje biološke osobine zemljišta. Prilikom oranja na površinu se izbacuju korenovi korovskih biljaka. Oni će usled niskih temperature izmrznuti, i na taj način smanjujemo zakorovljenost. Kada se na vreme obavi ova agrotehnička mera, stvaraju se uslovi da se u proleće predsetvena priprema zemljišta obavi lakše, ranije i kvalitetnije, a setva sprovede u optimalnom roku. Sve ove prednosti koje su navedene u korist jesenjeg dubokog oranja na kraju rezultiraju povećanjem prinosa prolećnih kultura za 20 do 30%.

Da bi odredili optimalno vreme za oranje treba pristupiti sledećem: uzećemo malo zemlje u ruku i pokušati da napravimo grudvu. Ako se formira slepljena grudva, znak je da je zemljište suviše vlažno. Suprotno, ako se ne može formirati grudva, onda je zemljište presuvo. Ukoliko se formirana grudva ispusti iz ruke sa visine od jednog metra i prilikom udara o tlo raspadne, to je znak da se zemljište nalazi u stanju fizičke zrelosti za obradu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!