DruštvoPažnja !Saradnja

KAKO SE KRŠE RADNA PRAVA?: Namešteni konkursi i diskriminatorni uslovi

Radna prava građana se često krše raspisivanjem konkursa sa diskriminatornim elementima ili kršenjem predviđene procedure prilikom odabira kandidata.

U privatnom sektoru ne postoji ograničenje za pojedine poslove dok je u javnom sektoru, posebno u vojsci, policiji i sličnim služabama, situacija nešto drugačija jer tamo zaposleni imaju beneficirani radni staž i ranije odlaze u penziju.

Ako su poslovi sa povećanim rizikom, poslovi gde postoji mogućnost da nastupi veća povreda, gubitak zdravlja i slično, tu kandidat mora da prođe lekarski pregled. Ako je u pitanju rad na nekom radnom mestu gde zaposleni ima beneficirani radni staž to je sigurno da čovek od 55 godina može da prođe lekarski pregled npr. rad u rudniku, ali to ne sme da stoji u oglasu. Ako to stoji u oglasi ili npr. “prijatne spoljašnjosti osoba do 35 godina” ili pol to ne sme da stoji u oglasu. Eventualno može da se naglasi ako postoji posao sa povećanim rizikom a to se utvrđuje aktom o proceni povećanog rizika koje donosi lice zaduženo za bezbednosti na radu. Na primer ako neko radi na građevini kao zidar mora da prođe lekarski pregled za rad na visini i to može da stavi u oglas. Tada oglas može da glasi “radno mesto zidar, uslovi treći stepen stručne spreme, radno iskustvo pet godina, posebni uslovi zdravstvena sposobnost za rad na visini”, objašnjava docent na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Aleksandar Antić.

Dr Aleksandar Antić, docent na Pravnom fakultetu u Kragujevcu FOTO: CINK

Kao zanimljiv primer oglasa u kojem se za rad traži isključivo osoba muškog pola a da to nije bilo nezakonito Antić navodi slučaj manastira Hilandar koji je tražio vinara.

To je bio oglas u “Politici”. Radi se o stranoj državi i tamo važe njihovi zakoni, ali to je generalno neka vrsta diskriminacije. U principu kod nas ne mogu tako da se oglašavaju oglasi za rad u inostranstvu a da nije to neka agencija koja je posrednik ili preko Nacionalne službe za zapošljavanje Ne može neka firma da se tako oglašava, ali interesantno je za pravno razmišljanje taj oglas za Hilandar”, dodaje Antić.

Poslodavci često, prilikom raspisivanja konkursa, ne navode kriterijume za izbor kandidata što ostavlja dosta prostora za manipulacije. Kriterijumi, uglavnom, nisu određeni zakonom već ih određuje sam poslodavac u konkursu za posao kada raspisuje. Najčešći kriterijumi su prosečna ocena na studijama i dužina studiranja.

To je neupitni kriterijum kao i utisak koji je kandidat ostavio na konkursnu komisiju. Ako samo donesu odluku o izboru kandidata koji je ostavio najbolji utisak na konkursnu komisiju, a da dodatno ništa ne obrazlože to je protivzakonito. Obično komisije, kada hoće da prime nekog preko veze, ne znaju kako da obrazlože pa stave “Prima se jer je ostavio najbolji utisak na konkursnu komisiju”.

Da bi konkurs bio potpuno čist mora da se radi usmeni intervju , govorimo o državnim organima, gde je ranije radio, da li je radio na poslovima za koji je raspisan konkurs odnosno za koji se traži pravnik npr za rad u imovinsko-pravnim poslovima ima li iskustva u imovinsko-pravnim poslovima, kojim propisima se uređuju, kako bi unapredio rad službe, šta smatra da su najveći problemi u katastru, koje su nadležnosti skupštine grada vezano za imovinsko-pravne poslove? Svima treba da budu bukvalno postavljena ista pitanja, ali ne tako tačno/netačno več da se malo iskomuniciraju i treba da se napiše u zapisnik šta je ko rekao. Nakon toga treba da ide pisani test gde se može izvaditi list nepokretnosti, koji zakon uređuje imovinsko-pravne odnose u Republici Srbiji…? Onda se gledaju bodovi ali se to u praksi retko dešava. Može da se desi da naprave sve to ali da onom koga hoće da izaberu kažu šta će da ga pitaju, kakav će da bude test”, govori o nekim konkretnim iskustvima prilikom prijema radnika u radni odnos docent Aleksandar Antić.

Ukoliko su vaša radna prava ugrožena narodnim poslanicima se možete obratiti popunjavanjem odgovarajućeg obrasca koji se nalazi na njihovom profilu na portalu Narodne skupštine Republike Srbije.

Narodnim poslanicima se možete obratiti i indirektno, preko online formulara, postavljena na četiri portala.

Dovoljno je da kliknete na odgovarajuće polje, napišete koji su vaši problemi i to pošaljete timu Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac! Mi ćemo pitanja proslediti narodnim poslanicima i objaviti odgovore kada budu stigli.

Online formulare možete naći na ovim portalima:

KrusevacPress.com;

Rasinski parlament;

Prijateljstvo.com;

037info.net

Izvor: krusevacpress.com

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!