Saradnja

“Radanska ruža” – primer dobrog socijalnog preduzetništva

“Radanska ruža” iz Lebana je jedan od najboljih primera dobre prakse socijalnog preduzetništva u Srbiji.

Socijalno preduzeće “Radanska ruža” doo osnovano je realizacijom projekta “Socijalno preduzetništvo za socijalno odgovorno društvo” koji su finansirali Evropska Unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa “Evropski progres”.

“Radanska ruža” je osnovana kao neprofitno društvo sa ograničenom odgovornošću. Osnivači preduzeća su Udruženje žena “Ruža” Lebane  sa 60% vlasništva i opština Lebane sa 40% vlasništva.  Preduzeće je prvi primer  civilno-javnog partnerstva  u regionu.

Preduzeće je zvanično počelo sa radom novembra meseca 2015. godine, uz pomoć donatora “Evropskog progresa”.

Naša socijalna misija se ogleda u zapošljavanju žena koje pripadaju marginalnim grupama stanovništva (žene sa invaliditetom, samohrane majke, žene starije od 50 godina….). Ostvareni profit preduzeće reinvestira a deo ulaže u razvoj usluga socijalne zaštite”, objašnjava Slobodanka Pavlović, predsednica udruženja i dodaje.

Počeli smo proizvodnju zapošljavanjem 5 žena, i preradom 6 tona sirovina u 2015. godini. Već 2017. godine smo zapošljavali 20 žena, 25 porodica su naši kooperanti. Preradili smo oko 80 tona sirovina. Povećanje obima proizvodnje uslovilo je ono što je nama bilo najvažnije a to je novo zapošljavanje. Ponosni smo na činjenicu da smo u relativno krtkom periodu postal prepoznatljivo socijalno preduzeće u našoj zemlji”.

Tokom 2016. godine, preduzeće je kroz realizaciju projekta osnivača, Udruženja žena “Ruža”, čiji donator je bio “EU progres”, pokrenulo organsku proizvodnju povrća u kooperaciji sa 5 gazdinstava, na površini od preko 2 hektara, tako da će  2019. godine preduzeće imati i svoje organske gotove proizvode.

Proizvodimo ajvare, džemove, slatka, zimske salate…Naš proizvodni pogon je u stvari velika zajednička kuhinja. Zimnica se proizvodi bez konzervansa i drugih dodataka. Svi naši proizvodi se prave isključivo ručno, pakuju u staklenoj ambalaži i pasterizuju. 2015. godine smo na Etno sajmu hrane i pića u Beogradu dobili prvu nagradu za džem od šipuraka, a 2017. godine prvu nagradu za proizvod “Peglana paprika”, napominje Slobodanka Pavlović.

Cilj Socijalnog preduzeća “Radanska ruža” doo Lebane je da obezbedi stabilno domaće tržište za svoje proizvode, obezbedi sigurnu sirovinsku bazu, da uposli što veći broj žena, kao I da promoviše ovaj model socijalnog preduzeća.

Vizija preduzeća je da 50% proizodnje bude u sferi organske, izlazak na inostrana tržišta, ostvarivanje profita radi razvoja preduzeća i finansiranja socijalnih usluga.

FOTO: Radanska ruža

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!