DruštvoKultura

Darko Mihajlović dobitnik Svetosavske nagrade

Darko Mihajlović je profesor istorije, specijalista politikolog iz oblasti međunarodne politike, uz to i pisac, aforističar i satiričar. Jednoglasnom odlukom komisije izabran je za dobitnika Svetosavske nagrade za ovu godinu. Nagradu dodeljuje svake godine Kulturni centar Kruševac, pod pokroviteljstvom Grada Kruševca. Dodeljuje se pojedincima koji su se posebno istakli delovanjem u kulturi i prosveti u prethodnom periodu.

Na osnovu obimne biografije, velikog angažovanja i u vannastavnim aktivnostima sa đacima, imajući u vidu objavljena dela iz oblasti istorije koja predstavljaju važne istraživačke poduhvate, kao i objavljena dela iz oblasti satire,članovi Komisije za dodelu Svetosavske nagrade prihvatili su predlog da dobitnik bude Darko Mihajlović. Komisija je radila u sastavu: Dejana Ilčić, preds.UO Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević, direktor Kulurnog centra Kruševac, Đorđe Kovačević, direktor Radio-televizije Kruševac, protojerej Aleksandar Erić, predstavnik Kruševačke eparhije i Ljubiša Đidić, prošlogodišnji dobitnik nagrade.

Darko Mihajlović je rođen 15.12. 1974. u Kruševcu gde je završio osnovnu i srednju školu (Pedagošku akademiju). Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Prištini, odsek Istorija. Specijalističke studije završio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Radio kao profesor u nekoliko osnovnih i srednjih škola a već duže vreme zaposlen kao profesor istorije u OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Kruševcu.

Angažovan od Zavoda za vrednovanje kvaliteta kao saradnik na izradi udžbenika za osnovnu školu.

Darko Mihajlović je autor više stručnih radova i knjiga. Od njih ćemo pomenuti: Dvanaesti pešadijski puk CARA LAZARA…, SRPSKA DIPLOMATIJA O DOGAĐAJIMA U MAKEDONIJI 1903-1904. godine, priredio knjigu OD KRUŠEVCA PREKO ALBANIJE DO PARIZA, sećanja dr Tihomira Protića…

Darko Mihajlović je autor knjiga satire: OLOVKOM NA VIHOROVE, (2011), OSMEHOM NA VIHOROVE, (2013), U VIHORU MISLI, (2022), izdanja Kulturnog centra Kruševac.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!