Poljoprivreda

Jesen u voćnjaku

Jesen je uveliko zašla u zasade koštičavog voća, što od voćara zahteva određeni tretman. Na našem području zasadi koštičavog voća se nalaze u fazi obezbojavanja listova do faze u kojoj je 90% lišća žuto i opalo.

U cilju dezinfekcije stabala i smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača sušenja cvetova i grančica i truleži ploda, šupljikavosti lista koštičavog voća, rogača šljive, pruzrokovača bakterioznih oboljenja i drugih, preporučuje se primena nekog od preparata na bazi bakra.

Jesenji tretman u zasadima koštičavog voća preporučuje se u fazi kada opadne minimum 70% lisne mase. Izvodi se po mirnom i suvom vremenu. Tretman treba sprovesti uz utrošak veće količine vode radi što bolje pokrivenosti biljnih delova, s obzirom da navedeni patogeni prezimljavaju na kori grana i stabala, rak ranama, pupoljcima i drugim skrovitim mestima.

Pored hemijskih mera zaštite preporuka je i sprovođenje mehaničkih mera kontrole. Pre tretiranja, preporuka je da se iz zasada pokupi i ukloni opalo lišće, mumificirani plodovi i obolele grane. Sve to ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!