Društvo

Raspisan Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih

Nacionalna služba za zapošljavanje je juče raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ. Program će biti realizovan kroz četiri faze, saopštavaju iz ove službe.

Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od 10.10. do 31.10.2023.godine moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. Pristup portalu  „Moja prva plata“ kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće uprogramu „Moja prva plata“ biće omogućeni 10. oktobra 2023. godine posle 14 časova. Druga faza je namenjena nezaposlenim licima. Ta lica će za učešće u programu moći da se prijave od 06.11. do 24.11.2023. godine, takođe na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja. Povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27.11. do 08.12.2023. godine.

U roku od 7 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata. Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 01. januara do 15. januara 2024. godine.

Planirano je…

Planirano je da se u program „Moja prva plata“ u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina. I to sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru. Trajaće od 9 meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara. Mladima sa visokim obrazovanjem će isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca. Sve u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv za reaslizaciju ovogodišnjeg programa „Moja prva plata“ i sve informacije o program nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs). Mogu se naći i na sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!