Kultura

Večeras otvaranje izložbe u Muzeju

Večeras imamo otvaranje nove izložbe u kruševačkom Muzeju. Muzej žrtava genocida i Narodni muzej Kruševac pozivaju na svečano otvaranju autorske izložbe istoričara g. dr Nenada Antonijevića, muzejskog savetnika u Muzeju žrtava genocida, pod nazivom “PREĆUTANI ZLOČIN: Zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu” koje će biti održano u sredu 1. marta tekuće godine sa početkom u 18 časova u Narodnom muzeju – Kruševac.

Autor postavke je dr um. g. Nikola Radosavljević, kustos u Muzeju žrtava genocida.

Izložbu prati istoimeni dvojezični srpsko-engleski katalog koji je u vidu PDF-a već postavljen na internet stranicu Muzeja – www.muzejgenocida.rs

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i Fondacija Muzeja žrtava genocida pod upravom g. Stanka Debeljakovića, a podržali Narodni muzej – Kruševac, Muzej Jugoslavije, Vojni muzej i Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac”.

Ova postavka predstavlja redak primer muzeološke obrade masovnih zverstava i represalija počinjenih od strane albanskih kvislinga nad civilnim srpskim i jevrejskim stanovništvom na području Kosova i Metohije u razdoblju Drugog svetskog rata i svedoči o jednom bezmalo u potpunosti zaboravljenom zločinu.

Izložba će biti otvorena za posetioce od večeras, pa do 25. marta 2023. godine.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan čitav niz pratećih obrazovnih programa i stručnih vođenja.

Ulaz je slobodan.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!