Kultura

Izložba „Put pravih vrednosti“ u kruševačkom Muzeju

Izložba „Put pravih vrednosti“ biće svečano otvorena danas u 12.00, u Narodnom muzeju Kruševac. U pitanju je izložba Olimpijskog komiteta Srbije, a nju će otvoriti tekvondistkinja Tijana Bogdanović, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016 i bronzane na OI u Tokiju 2020. Uz nju će biti i direktor Narodnog muzeja Kruševac Nikola Pantelić i predstavnik grada Kruševca.

Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta. Ali, i sa njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Na Izložbi će biti predstavljen nastanak olimpizma u našoj zemlji, kao i hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u atletici 1948. na Igrama u Londonu, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, uključujući i bronzanu medalju Tijane Bogdanović sa OI Tokio 2020.

Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine, u Požarevcu 2022. godine, u Kragujevcu i Novom Sadu 2o23. godine i u Smederevskoj Palanci ove godine. Ono što ovu izložbu čini posebnom su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.

Postavka će biti izložena do 1. aprila ove godine.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!