Kultura

Izložba grafika i fotografija Branimira Karanovića

Izložba grafika i fotografija Branimira Karanovića biće otvorena danas u 13.00 u Umetničkoj galeriji.

Izložba predstavlja stvaralaštvo Branimira Karanovića, autentične umetničke figure našeg vremena, sa naglaskom na period koji se odnosi na poslednje skoro tri decenije bogatog opusa. Od sredine sedamdesetih godina kada je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi, prof. Božidara Džmerkovića, i kada je priredio prvu samostalnu izložbu, njegov stvaralački put podjednako je posvećen fotografiji i grafici, i ovenčan najznačajnijim nagradama.

Izložba uključuje fotografije, foto-kolaže, digitalne grafike postavljene kroz pet manjih celina raspoređenih u pet prostorija/soba izložbenog prostora Umetničke galerije, predstavljajući osnovne teme koje su se tada izdvajale kao dominantne, a da nisu gubile na aktuelnosti već poprimale dodatna značenja.

Branimir Karanović (Beograd, 1950)
Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. u klasi prof. Božidara Džmerkovića. Magistrirao grafiku 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Od 1978. do 1996. godine radio je kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1996. godine bio je redovni profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2016. godine dobija zvanje profesora emeritusa na istom fakultetu.

Aktivno izlaže fotografije i grafike na domaćim i međunarodnim izložbama četiri decenije. Dobitnik je više značajnih nacionalnih nagrada i priznanja.

Izložba je otvorena do 30. maja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!