DruštvoPrivreda

IMK 14. oktobar ide na doboš

Agencija za licenciranje stečajnih upravika oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine kruševačke IMK “14. oktobar” u stečaju, i to metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pisanih ponuda. Procena vrednosti imovine koja je ponuđena na prodaju je 4,85 milijardi dinara. Za zainteresovane je krajnji rok za dostavljanje ponuda 28. jun.

Nekadašnji privredni gigant je do kraja maja prošle godine bio pod zaštitom države, međutim, u julu je firma ušla u predstečajni postupak, stečaj je uveden u januaru prošle godine, dok je u februaru doneto rešenje o bankrotu. Do sada je prodaja fabrike kao celine oglašavana čak četiri puta – poslednji put decembra 2016., ali ni jednom nije bilo onih koji bi dostavili ponudu. Po uvođenju stečaja održana je i jedna prodaja pokretne imovine. Tom prilikom su prodati gotovi proizvodi i nezavršena proizvodnja u više pogona u vrednosti od 11,46 miliona dinara, kao i rashodovane mašine vredne 1,8 miliona dinara.

Tokom proteklih godinu dana, najčešće u predizbornoj kampanji, u javnost je plasirana vest da je češka kompanija “Tatra” zainteresovana za kupovinu firme koja, inače, nikada nije bila privatizovana. Nakon uvođenja stečaja u firmi je bilo radno angažovano oko 160 radnika, trenutno oko 130. Podaci kažu da čak 1.558 radnika od fabrike potražuje više od milijardu dinara, na ime zaostalih plata iz 2014. i 2015. godine. Ukupna potraživanja poverilaca iznose 13,6 milijardi dinara.

Po malo tužno, zar ne?

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!