Društvo

Transparentnost lokalnih samouprava u okrugu sve gora

Transparentnost lokalnih samouprava je jedna od oblasti kojom se organizacija “Transparentnost Srbija” bavi u sklopu svojih aktivnosti. Kao i u nekoliko prethodnih godina “Transparentnost Srbija” je uradila istraživanje. Rezultati su objavljeni pre par dana. Zanimljivo je videti gde su se na toj tabeli našle lokalne samouprave iz Rasinskog okruga.

Gledano na nivou čitave države, transparentnost gradova i opština u Srbiji povećana je 2020. godine u odnosu na prethodnu. Ali, prosek je i dalje nizak… Najtransparentnije lokalne samouprave u 2020-oj su Bečej, Novi Pazar i Sombor. Tako kažu rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2020) koje je predstavila “Transparentnost Srbija”.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izrazio je zadovoljstvo što se prosečni skor prvi put popravio. Prošle godine je taj skor iznosio 40, a ove 46 poena. To pokazuje da je moguće ostvariti napredak u oblasti otvorenosti jedinica lokalne samouprave prema građanima, čak i kada ne postoje sveobuhvatni napori u tom pravcu, u vidu novih zakonskih načela.

Analiza rezultata

“Ovi rezultati nam pokazuju da individualni trud lokalnih službenika i prepoznavanje značaja transparentnosti od strane donosioca odluka, može da donese pozitivne promene u praksi”, istakao je Nenadić.

On je naglasio da je transparentnost lokalnih samouprava jedno od bitnih oruđa za borbu protiv korupcije i kao takvo veoma značajno. Ali, to ne znači da otvorenost rešava sve probleme i da moraju da postoje i drugi mehanizmi.

Rezultati pokazuju da prvoplasirana opština Bečej ima skor 83, od mogućih 100 (više nego udvostručila rezultat iz prošle godine, kada je imala 38). Drugi je Novi Pazar koji ima skor 82, a treći Sombor sa 80. Kanjiža je četvrta sa 77, a slede je Leskovac sa 75 poena a Vranje na šestom mestu, sa 73.

Najniže rangirane opštine su Bela Crkva (18), Svilajnac i Koceljeva (po 22 svaka). Jagodina je, sa 21 poenom, zadržala neslavnu poziciju među nalošije ocenjenim gradovima u Srbiji.

Šta je LTI ?

Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje 145 jedinica lokalane samouprave (JLS) i 25 gradskih opština u Srbiji, koje sprovodi Transparentnost Srbija. Opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih putem 95 indikatorskih pitanja. Među gradskim opštinama, koje ne ulaze u rangiranje zbog specifičnih nadležnosti, najboljii rezultat ima Surčin (53) koji beleži trend poboljšanja rezultata u tri uzastopna istraživanja.

Indikatori su podeljeni u osam kategorija – skupština i veće, budžet, JLS i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i javne ustanove i javne rasprave. Ove godine je, kao i prethodne, najbolji prosečni rezultat ostvaren u kategoriji javne nabavke – 95,7%. Najlošiji je u oblastima informatori o radu, skupština i veće i javna preduzeća i javne ustanove (sve tri oko 34%). Informatori o radu se izdvajaju i zbog toga što je to jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad zbirne ocene u odnosu na LTI 2019.

Cela analiza i prateće tabele, kao i interaktivna mapa sa nalazima, pojedinačnim rezultatima i svim pojedinačnim indikatorima može se naći na sajtu TS.

Transparentnost lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu

Sve indikatore na osnovu kojih su lokalne samouprave ocenjivane, njihove ocene i indekse možete videti u priloženim tabelama. Analiza sadrži detalje o metodologiji, načinu na koji je istraživanje sprovedeno, ocenu stanja i preporuke za unapređenje transparentnosti. Na interaktivnoj mapi možete videti pregled ocena opština i gradova i pogledati zasebne stranice sa uporednim podacima za sve ocenjene lokalne samouprave ponaosob – za sva do sada sprovedena istraživanja. Indekse (LTI) i rang za 2020. i poređenje sa indeksima iz 2019, 2017. i 2015. godine možete da vidite postavljanjem kursora iznad opštine/grada, koja je obojena na mapi.

Rezultati za lokalne samouprave u našem okrugu su sledeći:

Kruševac: LTI 47, rang 67, pad za 50 mesta u odnsu na 2019.
Aleksandrovac: LTI 39, rang 111, pad za 24 mesta
Brus: LTI 41, rang 93, pad za 8 mesta
Ćićevac: LTI 38, rang 113, pad za 52 mesta
Trstenik: LTI 49, rang 54, pad za 21 mesto
Varvarin: LTI 49, rang 53, pad za 31 mesto

Dakle, uočava se pad u rangiranju svih lokalnih samouprava. Kako se ocena u najvećoj meri zasniva na osnovu toga da li su određene informacije i dokumenti objavljeni na zvaničnom sajtu lokalne samouprave, sve ovo govori nekoliko stvari. Ili su lokalne samouprave nezainteresovane za otvorenost ka svojim građanima, ili su organizaciono nedovoljno dobro uređene, pa te informacije ostaju samo u fiokama. Takođe, u šta je teško poverovati, ali je jako moguće, možda u lokalnim samoupravama nisu tehnički osposobljeni da redovno održavaju i ažuriraju svoje sajtove.

Kako bilo da bilo, rezultat Rasinskog okruga nije dobar, posebno kad se uporedi sa prethodnom ocenom. Ima mnogo mesta za napredak i u ovoj oblasti.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Коментар
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!