Kultura

Beogradska izložba članova Udruženja likovnih umetnika Kruševca

Otvaranje izložbe radova članova Udruženja likovih umetnika Kruševca – ULUK-a, održaće se u beogradskoj Galeriji`73 u četvrtak 1. juna ove godine sa početkom u 19 časova. Izložba će biti otvorena do 13. juna 2017. godine.

U svom tekstu, u katalogu izložbe, o značaju ovakvih izložbi, nastanku ULUK-a i prethodno realizovanim izložbama mr Matija Rajković je napisao: “Poklonici likovnog stvaralaštva grada su kroz razmene ULUK-a sa drugim udruženjima i ustanovama kulture, organizacije godišnjih izložbi, potom samostalnih izložbi svojih i gostujućih autora, likovnih kolonija i predavanja, imali prilike da vide stvaralaštva više od stotinu umetnika iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike, crteža, primenjenih umetnosti i multimedija. Postala je praksa da po pozivu umetničkog saveta na grupnim izložbama učestvuju i gostujući umetnici, a čast je da su na ovoj izložbi sa Kruševljanima i Čedomir Vasić, Željka Momirov i Miloš Đorđević. Postavke umetnika u okviru udruženja su se za kratko vreme visoko pozicionirale ne samo u kulturnom životu grada, već su svoje mesto pronašle i na široj likovnoj sceni.”

U prilog ovome govore i izložbe realizovane u Likovnom salonu Doma kulture u Čačku 2012, Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu 2013, Ustanove kulture Palilula u Beogradu 2014. i Centru za kulturu Brus iste godine, kao i izložbi u Galeriji Kulturnog centra u Paraćinu 2015. i Likovnom salonu Doma Kulture u Trsteniku 2016. Izložba u Galeriji ’73 u Beogradu znači i početak intenzivnije kulturne saradnje opštine Čukarica i grada Kruševca.

Članovi udruženja su pripadnici raznih generacija, različiti po oblikovanju likovnog jezika, od onih koji su na našoj sceni prisutni već nekoliko decenija do onih mlađih kojima su ove izložbe prve značajnije po okončanju studija. Izložbe nude informaciju o trenutnom stanju kruševačke likovne scene, dok su dela ogledala pojedinaca, društva i vremena u kojima su nastajala.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!