Društvo

Dve kruševačke organizacije na konferenciji “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”

Dve kruševačke organizacije, Evrokontakt i Edukativni centar Kruševac, predstaviće svoj doprinos u približavanju evropskih vrednosti građanima. To će se desiti na konferenciji “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”, 28. maja u Beogradu. Konferenciju će svečano otvoriti Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

“Evropski put Srbije”, “pregovori sa Evropskom unijom”, “reforme i još reformi”, “evrointegracije – Evropa to traži od nas”, “prijem Srbije u EU”, “otvaranje/zatvaranje poglavlja”, samo su neke od fraza koje iz medija čujemo. Vrlo često ih ne razumemo u potpunosti, niti smatramo da nas se tiču. Evropske integracije najveći broj građana vidi kao politički proces, u kom predstavnici vlasti sprovode utvrđene mere kako bi država pristupila EU. Drugi aspekt, koji podrazumeva reforme na nivou samog društva, i gde su glavni akteri građani, je manje vidljiv.

U prethodne dve i po godine, šesnaest organizacija iz cele Srbije je, u partnerstvu sa lokalnim vlastima i građanima, dalo doprinos unapređenju procesa EU integracija. Oni su doprineli aktivnim angažmanom na kreiranju i razvijanju javnih politika na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Među njima su i dve kruševačke organizacije, koje su ostvarile značajne rezultate.

Ključni rezultati ostvareni u lokalnim zajednicama biće predstavljeni na konferenciji. To je i prilika da se kroz dijalog dodatno razmotri saradnja između različitih nivoa donosilaca odluka u procesu evropskih integracija. Još i: da se unaprede načini donošenja javnih politika na lokalnom nivou i značaj učešća građana u tom procesu, kao i dobrobit evropskih integracija za same zajednice.

Edukativni centar

Edukativni centar Kruševac: Za mlade zaposlene po evropskim standardima

Foto-Edukativni-centar-Krusevac

Kako da zapošljavanje mladih bude po evropskim standardima? Edukativni centar Kruševac radio je na tome u prethodne dve i po godine, i to u Kruševcu, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Obrenovcu i Paraćinu. Ovi gradovi od sada će sarađivati u oblasti karijernog razvoja i zapošljivosti mladih.

Više od 60 ustanova uključilo se i podržalo ovu ideju, i 150 mladih direktno se upoznalo sa mogućnostima i programima EU za razvoj karijere, zapošljivosti i edukativne mobilnosti.

Evrokontakt

Evrokontakt – foto MRCN

Evrokontakt iz Kruševca kreirao je predlog javne politike “Mogućnosti razvoja socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou u Srbiji”. Predstavio ga je lokalnim samoupravama u Rasinskom i Raškom upravnom okrugu.

“Aktivno smo učestvovali i u javnoj raspravi o nacrtu zakona o socijalnom preduzetništvu koju je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja”, kažu iz Evrokontakta.

Kako bi građanima i građankama približili koncept solidarne ekonomije, predstavnici ove organizacije kreirali su i brošuru o socijalnom preduzetništvu.

Pored Mateje Norčič-Štamcar na konferenciji će govoriti i autor studije “Glas zajednica o EU integracijama” Mirko Popović. Takođe, i predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović. Govoriće i direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš Marijana Danilović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i direktor Proaktiva Nenad Stojanović.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!