DruštvoKultura

Najavljena obnova Lazarevog grada

Kako mediji prenose, u naredne četiri godine biće obnavljan Lazarev grad, stara srpska prestonica. Obnova je upravo počela, a prvu fazu finansiraju Ministarstvo kulture i grad Kruševac. Čak četrdeset godina iza poslednjeg istraživanja koje je rađeno u srednjovekovnom kompleksu grada sada su se opet okupili stručnjaci. Oni će pokušati da nekadašnjoj prestonici vrate sjaj koji joj pripada.

Ono što danas znamo o Lazarevom gradu je rezultat istraživanja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Tom prilikom je urađena i delimična restauracija objekata. Obrisi koji se danas vide su tada nadograđeni, ali se na tome stalo. Ovog puta će se početi sa restauracijom zapadnog gradskog zida, bedema koji će biti rađen do visine od 2,5m, u dužini od 50m. Tu restauraciju će pratiti i istraživanje od koga se dosta očekuje. Za narednu godinu se planira obnova severnih gradskih bedema, a treću fazu činiće rekonstrukcija Donžon kule. kao završnica je planirano uređenje Kneževe palate i svih pratećih objekata.

Stariji među nama se još uvek dobro sećaju tada obnovljenih stražarskih kula koje su deo gradskih zidina. Bilo je moguće popeti se do vrha nekoliko kula i tu se uživeti u ulogu stražara. Nadajmo se da će ovaj projekat dati šansu i drugoj, današnjoj deci da prožive tako nešto.

Kada planirana obnova bude završena, Kruševac onog doba će malo ličiti na izgled koji sada ima. U nekoj krajnjoj liniji, cilj je da u budućnosti Lazareva prestonica bude onakva kakva je bila u vreme kada je sagrađena. U svakom slučaju, šta god da bude urađeno biće nova opcija u turističkoj ponudi našeg grada i šansa za još malo prihoda u gradskoj kasi.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!