Kultura

Dogodine u isto vreme

Otvaranje izložbe fotografija privatnih i javnih jubileja od prve polovine dvadesetog veka do danas “Dogodine u isto vreme”

Nova izložba je posvećena jubilejima. Bilo da su intimni, samo za dvoje ili petoro, ili javni, za razred, školu, naposletku čitavu čaršiju ili državu. Krenuli smo od malih i velikih maturam, godišnjica brakova ili prijateljstava a završili sa masovnim proslavama 1. maja, 8. marta ili ostalih ilustrovanih državnih praznika. Ove ili neke od prethodnih domovina. Istorija dvadesetog veka je bila prilično raznovrsna u našem malom zavičaju.

Ova izložba sadrži fotografije događaja kojih se ne bismo setili da nije bilo vas, učesnika. Pozvani da nam dostavite fotografije obeležavanja jubileja mnogi od vas su odgovorili razmotrivši temu na potpuno autentičan način. Što se neretko dešava, pa je ovo zajednički projekat u kome će se svi učesnici, a nadam se i posetioci, podsetiti vrednih i radosnih životnih sitacija.

O izložbi

Pred nama je preko trista fotografija prikupljenih od dvadeset dvoje učesnika i dve institucije kulture. Od grupnih fotografija sa zalizanim šiškama i opeglanim haljinicama u najmlađim grupama zabavišta, preko malih i velikih matura, prvih visokih potpetica i neudobih sakoa. Od uzbudljivih ekskurzija po nekadašnjoj „velikoj“ Jugoslaviji, kad su usplahireni srednjoškolci menjali noći za dane, preko saveznih i lokalnih sletova u providnim trikoima i neudobnim baletankama, prvomajskih uranaka i sokolskih priredbi. Srećne zlatne, srebrne i ostale svadbe od plemenitih metala, stoti rođendani, godišnja okupljanja humanitarnih udruženja, redovni susreti prijateljica uz bogat kulturno umetnički program, na planini, u selu ili na nekom drugom srećnom mestu zemaljskog šara. Svi smo tu. A posebno učesnici:
Gordana Simić
Branislava Milošević
Vanja Petković
Slavica Trajković
Zorana Drašković Kovačević
Predrag Pantić
Milan Jovanović
Slavica Davidović
Gorana Mićić Mladenović
Radmila Mitrović
Moma Petrović
Ivana Neckov Grubišić
Verica Milenović
Gordana Zlatanović
Vesna Bogdanović
Dragana Stamatović
Snežana Milovanović
Ksenija Kovačević
Ljiljana Plašić
Slobodanka Rakonjac
Živojin Manojlović
Dara Virijević
Narodni muzej Kruševac
Istorijski arhiv Kruševac

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!