Sport

Zlato za Sergeja Lukića i Mihajla Tomića na turniru Svetskog juniorskog kupa

Kruševljanin Sergej Lukić i Mihajlo Tomić osvojili su zlato u muškom dublu na Hellas Junior International 2018 koji je od 29. marta do 1. aprila održan u grčkom gradiću Sidorokastru. Turnir je okupio gotovo 150 igrača i igračica iz više od 20 država. Srpski reprezentativci sa osam odličja, od toga četiri zlatna, obeležili su turnir za mlađe uzrasne kategorije.

Ogromna je stvar stići do zlatnog odličja na turniru Svetskog juniorskog kupa. Ipak, takav uspeh dobija epitet izvanredan kada se zna da su do najvišeg postolja stigli 15-godišnjaci, i do četiri godine mlađi od rivala. Poseban ponos izaziva činjenica da je reč o srpskim badmintoncima. Sergej Lukić i Mihajlo Tomić ostvarili su istorijski uspeh trijumfom u muškom dublu na Hellas Junior International 2018. U nezaboravnom finalu u tri seta savladali su Italijane Enrika Baronija i Đovani Totija (2:1). Treći, odlučujući set, završen je rezultatom 25:23.

Prethodno, snagu srpskog para na svojoj koži osetili su Grci Hristos Kaniouras i Nikolaos Lakakis (2:0) u prvom kolu. Španci Huan Monro i Karlos Piris (2:0) pali su u drugom, Rumuni Paul Harangus i Daniel Popesku (2:0) u četvrtfinalu. Englezi Džejm Lin i Brandon Zi Hao Jap (2:0) “stradali” su u polufinalu. Lukić i Tomić ujedno su postali najmlađi srpski igrači koji su stigli do najsjajnijeg odličja na turniru Svetskog juniorskog kupa. Time su još jednom potvrdili da imaju potencijal za domete do najviših svetskih badminton visina.

Šta kažu šampioni

Lukić i Tomić
Lukić i Tomić

“Osetio sam veliki napredak u igri na ovom turniru i u singl i u dubl konkurenciji. Uspeo sam da savladam Mađara Balinta Papaija i plasiram se u osminu finala, iako sam osećao određeni pritisak nakon dva poraza u prethodnim susretima. Što se muških parova tiče, Mihajlo i ja smo odigrali turnir života. Igrali smo odlično od samog starta, a vrhunac našeg nastupa bio je u polufinalu protiv favorizovanih Engleza azijskog porekla. U borbi za zlato, iako veoma umorni, uspeli smo da savladamo Italijane u veoma neizvesnom trećem setu.”, kazao je Sergej Lukić.

I u ostalim konkurencijama na Hellas Junior International 2018 naši reprezentativci su bili na visini zadatka, bez obzira što nisu uspeli da stignu do postolja. Najbliže osvajanju medalje bile su Kruševljanka Sara Lončar i Minja Milovanović u ženskom dublu. Njih dve su posle pobeda u prvom kolu i osmini finala poražene u borbi za polufinale od potonjih osvajačica zlata, Moldavke Vlade Ginge i Bugarke Hristomire Popovske. Tomić i Lončareva zaustavljeni su u osmini finala mešovitog dubla, a poraz u istoj rundi takmičenja doživeo je i Lukić u muškom singlu. U ženskom singlu šesnaestina finala bila je krajnji domet Lončareve i Milovanovićeve.

Ostali rezultati

Uporedo sa Hellas Junior International 2018 u Sidorokastru je održan i Hellas Youth International 2018, turnir za uzrasne kategorije takmičara do 15, do 13 i do 11 godina. Srpski badminton je obeležio ovaj turnir osvajanjem osam odličja, od toga čak četiri zlatnih. Naši reprezentativci su dominirali u uzrasnoj kategoriji do 15 godina. Još jedan naš sugrađanin, Viktor Petrović, je osvojio zlatnu medalju u muškom singlu pobedivši u srpskom finalu Aleksandra Jovičića, kome je pripala srebrna medalja. Njih dvojica su trijumfovali u muškom dublu, dok je Jovičić prigrabio i zlato u mešovitom dublu u paru sa Anđelom Vitman koja je osvojila i srebro u ženskom dublu sa Sanjom Perić. Uglješa Mihajlović je prigrabio najsjajnije odličje u muškom singlu, a Mihajlo Vig i Marija Samardžija vicešampionsku titulu u mešovitom dublu u konkurenciji igrača do 13 godina. Lana Pavlović je osvojila bronzu u ženskom dublu sa Grkinjom Varvarom Arhitektonidou u uzrasnoj kategoriji do 11 godina.

Reč trenera

“Iako je bilo velikih organizacionih propusta na turniru za mlađe uzrasne kategorije u Grčkoj, naši reprezentativci su pokazali izuzetnu borbenost i želju, pružali podršku jedni drugima i delovali kao prava ekipa. Dostojno su reprezentovali srpski badminton i našu državu na još jednoj međunarodnoj smotri. Prikazan je dosta dobar kvalitet u igri, što pokazuju i osvojene medalje. Naročito bih pohvalio Aleksandra Jovičića koji je bio najuspešniji igrač Youth turnira sa osvojene 2 zlatne i jednom srebrnom medaljom. Odličnu igru, posebno u singlu, prikazali su i Uglješa Mihajlović i Viktor Petrović. Međutim, još uvek postoji prostor za napredak, moramo biti svesni svojih nedostataka i raditi na njihovom otklanjanju. Što se tiče nastupa na Hellas Junior International 2018, konkurencija je bila dosta jaka, pružena je veoma dobra igra, vidi se određeni pomak u igri u svim konkurencijama, a naročito u muškom dublu, gde su Mihajlo i Sergej, iako među najmlađima, odigrali izuzetno i iznenadili osvajanjem turnira. Od prvog meča pokazali su konstantnost i svakim sledećim mečom dizali nivo igre. Poseban kvalitet je dobijanje mečeva u neizvesnoj završnici kao i odlučnost i samopouzdanje tokom čitavog turnira.” zaključio je trener, “čarapan” Dragan Antić.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!