Kultura

U Globoderu: sećanje na Radojku i Tineta

U Globoderu će i ove godine biti održani dani Radojke i Tineta Živkovića. Manifestacija počinje danas, a ovo je njeno deseto izdanje.

Radojka (Globoder, 21. avgust 1923. – Beograd, 2002.) i Tine (Mrmoš kod Aleksandrovca – Beograd), bili su muzičari – umetnici na harmonici.

Radojka, ćerka Tihomira Tike Tomića iz Globodera, čuvenog harmonikaša, unuka Tomić Mateje Mate, guslara, narodnog poslanika iz Globodera. “Čudo od deteta” stiglo je u beogradski “Nacional”. Pred mikrofon Radio Beograda stala je jednog martovskog dana 1932. Već u dvanaestoj godini je profesionalac.

Od 1941. Radojki se pridružio njen budući suprug Tine Živković. Sa Tinetom je Radojka nastupala u duetu, ali su se javljali i solistički. Osnovali su svoj ansambl, koji je u Jugoslaviji imao 11.500 nastupa i koncerata i preko 800 u Austriji, Australiji, Nemačkoj i nizu zemalja svih kontinenata.

Radojka je sa Tinetom i sinovima, visokoobrazovanim muzičarima, imala nekoliko zapaženih koncerata. Bio je to porodični orkestar. Iza Radojke i Tineta je ostalo mnogo muzičkih tragova na pločama i kasetama.

U Globoderu se, u njihovu čast, ova manifestacija organizuje od 2009. godine.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!