Sport

Kruševački paraglajderista četvrti na svetu

Kruševački pilot paraglajdera, reprezentativac Srbije Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca je osvojio četvrto mesto na Svetskom prvenstvu.  On je u konkurenciji od 150 pilota iz 48 svetskih država osvojio četvrto mesto sa samo dva boda zaostatka za trećeplasiranim Honorinom Hamardom iz Francuske i sa četiri boda zaostatka za drugoplasiranim Glebom Sukotskim iz Rusije. I kompletna reprezentacija Srbije je ekipno osvojila četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u disciplini prelet. Šampion je postao Joakim Oberhauser iz Italije. Tri najuspešnije reprezentacije bile su Italija, Francuska i Japan.

Ovogodišnji svetski šampionat je održan od 5. do 18. avgusta u Kruševu u Makedoniji. Obeležilo ga je odlično letenje najboljih svetskih pilota ove paraglajding discipline, ali i neizvesni rezultati do samog kraja i jaka borba svih učesnika. Za Srbiju su leteli Zoran Petrović iz Paraglajding kluba „Golija“ iz Raške, Vladimir Bačanin iz PK „Air037“ iz Kruševca i Željko Ovuka iz KSL „Ares“ iz Beograda.

Od samog početka takmičenja, Vladimir Bačanin se odličnim letenjem izdvojio od ostalih. Svojom spremnošću je pokazao da je u samom vrhu i da može da parira pilotima iz paraglajding velesila kao što su Italija, Francuska, Švajcarska, Slovenija… Održano je ukupno 10 takmičarskih dana i isto toliko takmičarskih zadataka. Najduži takmičarski zadatak je bio prelet od 130 kilometara, a najkraći prelet od 65 kilometara. Prosečno vreme provedeno u vazduhu svih 10 dana takmičenja bilo je oko četiri sata, a prosečno se letelo oko 90 kilometara. Ukupno tokom svih dana takmičari su preleteli čak 128.662 kilometara.

Šta kaže najbolji srpski paraglajderista

“Utisci su neverovatni i jako sam ponosan što sam član reprezentacije Srbije.” izjavio je Vladimir posle uspešnog takmičenja.

Bačanin je pretposlednjeg dana takmičenja bio drugoplasiran, ali je takmičenje završio kao četvrtoplasirani.

“Svaki učesnik svetskog prvenstva mašta da se plasira u prvih deset u generalnom plasmanu. Međutim, kada je bio trenažni dan, video sam da imam mogućnosti za nešto ozbiljnije. Bio sam svestan da sam tehnički i psihički spreman, da imam dobru taktiku. Znajući da će biti dosta takmičarskih dana, najbitnije mi je bilo da budem stabilan, sa prosekom poena preko 950. Međutim, treba izdržati jak tempo zbog svakodnevnog dugačkog letenja. Treba držati koncentraciju i fizičku snagu zbog letenja koje je veoma zahtevno, jer se svi bore za svaki poen. Konstantno letenje u velikoj grupi pilota i turbulentnoj termici crpi svu energiju, ali u svemu tome je draž ovih naših trka.

Posle devet zadataka, bio sam drugi u generalnom plasmanu i ispred mene je bio poslednji takmičarski dan. Svestan toga da mi taj jedan dan može doneti podijum ili pad i na trideseto mesto, dao sam svoj maksimum. Na kraju, sreća je presudila i poredak je bio takav kakav jeste. Uz dozu gorčine zbog izgubljenog podijuma, ali i ponosan na postignuti rezultat, rekao sam sebi da neću odustati dok ne osvojim FAI medalju. Nisam siguran kada će to biti. Stremim ka tome i potrudiću se da budem još spremniji nego što sam bio ovom prilikom.” zaključio je kruševački pilot.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!