Društvo

Softver za prijavu sezonaca aktivan od 7. januara

Softver za prijavu sezonskih radnika biće aktivan od 7. januara. Na taj način će početi primena Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima. Njega je usvojila Skupština još 28. juna prošle godine, a softver za prijavu je deo paketa koji omogućava primenu zakona.

Cilj zakona je uvođenje reda u sezonsko zapošljavanje, veći prihodi za državu i smanjenje sive zone u zapošljavanju. Naravno, i bolji položaj sezonskih radnika. Prema planu, ovo bi prvo trebalo da krene sa zapošljavanjem sezonaca u poljoprivredi. Tu se pominje cifra od oko 80.000 radnika svake godine koji su do sada bili van svih tokova. Kasnije će se ići i na građevinarstvo i druge oblasrti.

Zakon predviđa obavezu poslodavca da prijavljuje i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi. To bi moralo da se radi prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10.00 pre podne. Prema propisima, poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine. Drugačije, to je najviše 120 radnih dana godišnje. Radno vreme sezonca ne sme biti duže od 12 časova dnevno. Oni koji budu radili osam časova dnevno ili duže, imaće pravo na odmor u toku dana u trajanju od najmanje 30 minuta.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!