Kao i svake godine – povećano aerozagađenje

Kao i svake godine, zimski meseci donose povećanja koncentracija čađi u vazduhu. Kruševački Zavod za javno zdravlje meri aerozagađenje na šest merača raspoređenih na teritoriji grada. Oni su locirani na Trgu mladih, u industrijskoj zoni na Jasičkom putu, u Bivolju, u Staroj čaršiji, na Slobodištu, a jedno merno mesto je na seoskom području.

Podaci Zavoda i ove zime pokazuju da se štetne materije u vazduhu nalaze se na granici dozvoljenih. Zagađivači nisu zabeleženi u ruralnom području. Situacija nije sjajna, jer udisanje dima ima negativne posledice po ljudsko zdravlje.

Lekari preporučuju, kao i svake godine, da hronični bolesnici, astmatičari i deca izbegavaju jutarnje i večernje šetnje. To važi i za periode kada su magle i kada u vazduhu osete povećanu koncetraciju smoga.

Inače, ko želi da prati neke od parametara zagađenja, to je moguće preko sajta Agencije za zaštitu životne sredine gde su prikazani objedinjeni podaci automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji. Adresa sajta je: http://www.amskv.sepa.gov.rs/

Podelite sa prijateljima: Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
0
Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Skip to content