Društvo

Veće akcize na duvan

Veće akcize na duvan stupaju na snagu sa prvim radnim danom ove godine. Naime, prema propisima utvrđenom akciznom kalendaru, specifična akciza se povećava za 1,5 dinara dva puta godišnje. To se događa u januaru i u julu. Sa novim rastom od 1. januara ove godine, deo kolača koji država uzima proizvođačima po paklici cigareta iznosiće 70 dinara, umesto dosadašnjih 68,5 dinara. Ovakav akcizni kalendar bi trebalo važi do kraja 2020. godine. Trošak će pušači osetiti od kraja januara, i tada će prosečna kutija cigareta poskupeti za nekih 10 dinara. Male su šanse da će duvanske kompanije sav teret prihvatiti na sebe i odustati od povećanja cene.

Povećanje cena duvana je način da država dođe do još novca. Takođe, time se približavamo cenama u EU, i očekuje se manji broj pušača. Ipak, do sada nisu objavljivane oubiljnije analize na ovu temu, pa se ne zna da li ova praksa daje rezultate.

Ovakva politika je dovela do još jedne pojave. Veće akcize stvorile su (za državu) veliki problem sivog tržišta duvanskih proizvoda. Tako mnogi potrošači tvrde da je logičnije da se šverc saseče i da sve ide legalnim tokovima. Onda bi država imala realno veće prihode uz manju cenu za potrošače.

Sa naše strane: nemojte da pušite ako možete. Zdravije je i manje košta.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!