Kultura

Šest decenija Oktobarske izložbe

Šest decenija Oktobarske izložbe je jubiej koji će biti obeležen ove godine. “Oktobarska izložba 2020”, biće otvorena u četvrtak, 8. oktobra u 19.00 u Umetničkoj galeriji Kruševac. Kustos ove izložbe je Jelena Pavlović.

Ovogodišnjom Oktobarskom izložbom, obeležava se jubilarno zajedničko izlaganje kruševačkih umetnika. Otvorenim pristupom i široko postavljenim temama kao ustaljenim konceptom, uz poštovanje tradicionalnog karaktera izložbe, bavi se aktuelnim pitanjima savremene umetnosti u nastojanju da na taj način motiviše, podstakne na različita promišljanja i prikaže najnoviju produkciju umetnika i umetnosti.

U kontekstu okolnosti u kojima se organizuje ovogodišnja Oktobarska izložba nosi naziv „(SAMO)IZOLACIJA“. Ovim tematskim okvirom ukazuje se i na poziciju umetnika i umetničkog stvaralaštva u periodu izolacije. Ističu se individualna iskustva i mogući aspekti sagledavanja okolnosti u kojima se nalazimo, ili stvaranje sopstvene samoizolacije, kao beg od surove realnosti. Preispitivanje stavova umetnika u odnosu na nevidljivog neprijatelja (virus) ili pak vidljivih društvenih fenomena, doprinosi stvaranju individualnih interpretacija, interakcija i odnosa, proisteklih iz novonastale situacije.

Oktobarska izložba od ustanovljenja početkom šezdesetih godina u čast oslobođenja grada i pobede nad fašizmom, predstavlja svojevrstan pregled likovnog stvaralaštva na području Kruševca. Takođe, i uspostavljanje identiteta i pozicije umetnika na lokalnoj, ali i široj umetničkoj sceni.

U skladu sa propozicijama ovogodišnje Oktobarske izložbe, biće saopštena odluka Komisije za selekciju radova i dodelu nagrada, o dodeli otkupne nagrade.

Na ovogodišnjoj tradicionalnoj Oktobarskoj izložbi zastupljeno je 35 radova u različitim tehnikama i medijima, osamnaestoro autora.

Izložba je otvorena do 8. novembra 2020. godine.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!