Dobro došli na Internet portal Kruševac   Pročitaj mi tekst! Dobro došli na Internet portal Kruševac

Šest decenija Oktobarske izložbe

Šest decenija Oktobarske izložbe je jubiej koji će biti obeležen ove godine. “Oktobarska izložba 2020”, biće otvorena u četvrtak, 8. oktobra u 19.00 u Umetničkoj galeriji Kruševac. Kustos ove izložbe je Jelena Pavlović.

Ovogodišnjom Oktobarskom izložbom, obeležava se jubilarno zajedničko izlaganje kruševačkih umetnika. Otvorenim pristupom i široko postavljenim temama kao ustaljenim konceptom, uz poštovanje tradicionalnog karaktera izložbe, bavi se aktuelnim pitanjima savremene umetnosti u nastojanju da na taj način motiviše, podstakne na različita promišljanja i prikaže najnoviju produkciju umetnika i umetnosti.

U kontekstu okolnosti u kojima se organizuje ovogodišnja Oktobarska izložba nosi naziv „(SAMO)IZOLACIJA“. Ovim tematskim okvirom ukazuje se i na poziciju umetnika i umetničkog stvaralaštva u periodu izolacije. Ističu se individualna iskustva i mogući aspekti sagledavanja okolnosti u kojima se nalazimo, ili stvaranje sopstvene samoizolacije, kao beg od surove realnosti. Preispitivanje stavova umetnika u odnosu na nevidljivog neprijatelja (virus) ili pak vidljivih društvenih fenomena, doprinosi stvaranju individualnih interpretacija, interakcija i odnosa, proisteklih iz novonastale situacije.

Oktobarska izložba od ustanovljenja početkom šezdesetih godina u čast oslobođenja grada i pobede nad fašizmom, predstavlja svojevrstan pregled likovnog stvaralaštva na području Kruševca. Takođe, i uspostavljanje identiteta i pozicije umetnika na lokalnoj, ali i široj umetničkoj sceni.

U skladu sa propozicijama ovogodišnje Oktobarske izložbe, biće saopštena odluka Komisije za selekciju radova i dodelu nagrada, o dodeli otkupne nagrade.

Na ovogodišnjoj tradicionalnoj Oktobarskoj izložbi zastupljeno je 35 radova u različitim tehnikama i medijima, osamnaestoro autora.

Izložba je otvorena do 8. novembra 2020. godine.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Pročitaj mi tekst!