Saobraćaj

Podsećanje za vozače trotineta – nova pravila od 15-og

Od 15. juna vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. Tako je saopštio MUP na svom Instagram nalogu.

Uz ovu informaciju, MUP je naveo i koje su predviđene obaveze vozača električnih trotineta. Jedna od njih je ta da se električni trotinet vozi biciklističkom stazom, pešačko – biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom. Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 km/h, odnosno 50 km/h ako ima više od 18 godina. Prilikom prelaska ulice, vozač električnog trotineta ne sme da ga vozi, odnosno mora da siđe sa električnog trotineta i pređe ulicu, osim na prelazu biciklističke staze – ističe se u saopštenju.

Vozač ovog električnog prevoznog sredstva, podseća MUP, mora da nosi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom. U uslovima smanjene vidljivosti i noću, vozač je u obavezi da nosi svetloodbojni prsluk i kada se kreće biciklističkom stazom. Vozač je u obavezi da nosi zaštitnu biciklističku kacigu. Tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica u oba uva. Naglašeno je i da se električnim trotinetom ne može prevoziti više osoba.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!