Kultura

Otvaranje izložbe u Umetničkoj galeriji

U Umetničkoj galeriji će sutra biti otvorena izložba radova iz poklon zbirke Olge Vujadinović – Blažek. Otvaranje je zakazano za 19.00. Autor izložbe je Biljana Grković. Evo najave koju je spremila Galerija:

Izložba predstavlja poklon koji je Olga Vujadinović Blažek, jedna od naših najboljih keramičarki i istaknuta slikarka, darovala zbirci Umetničke galerije Narodnog muzeja i rodnom Kruševcu 2012. godine i obuhvata 9 slika i 5 keramika. Sastavni deo zbirke čini i dokumentacija (katalozi, plakati, štampa, fotografija) sa dragocenim skicama kao osnovama za izradu keramike.

Kroz zastupljena dela i materijal izložba nastoji da predstavi Olgu Vujadinović Blažek kao keramičarku, slikarku i glumicu, i upozna sa stvaralaštvom koje je na poseban način spajalo tradiciju i savremenost. Takođe je, i pokušaj da se na osnovu dela koja se nalaze u zbirci obnovi sećanje na njen rad, ali i omogući upotpunjavanje shvatanja o stvaralaštvu Olge Vujadinović Blažek i njegovo dalje sagledavanje.
Iako se radi o nevelikom broju radova, oni, ipak, na najbolji način predstavljaju stvaralaštvo koje karakteriše kratku i intenzivnu umetničku aktivnost, u bar približnoj meri koliko je to stvaralaštvo ostavilo značajan trag, pre svega, u oblasti keramike, u umetničkom svetu i našoj kulturi.

Slike u zbirci pripadaju ranom periodu stvaralaštva, početnim godinama bavljenja slikarstvom, u periodu završne godine i neposredno po završetku studija na odseku keramike, između 1959. i 1964. godine. Nastajale iz ličnog zadovoljstva, nosile su taj pečat spontanog izraza u poetskim vizijama otuđenosti, usamljenosti, kao izrazima ličnog osećanja i shvatanja sveta, a Olga Vujadinović ih je predstavila, zajedno sa slikama iz druge faze, na izložbi slika 1967. godine.

Keramika koju je Olga Vujadinović Blažek poklonila Kruševcu najvećim delom predstavljena je bila na poslednjoj samostalnoj izložbi keramike koju je priredila novembra 1969. godine u Muzeju primenjenih u metnosti u Beogradu. Zajedno sa onim izlaganim od prve samostalne izložbe 1962. godine na najbolji način predstavlja keramiku stvorenu na grnčarskom kolu, osnovnim sredstvima, koristeći zemlju, prirodnu boju i vatru, u koju je unela spoj umešnosti izvođenja i bogatstvo mašte, koja je ponikla na spoju arhetipskog, tradicionalnog i savremenog.

Olga Vujadinović Blažek je pripadala generaciji mladih umetnika koji su u umetnost keramike uneli značajne novine i gde se koncept prof. Ivana Tabakovića da mladi umetnici moraju da poznaju narodnu tradiciju, poklopio sa osećajem razvijanim od detinjstva i prema narodnoj tradiciji ali i srednjovekovnoj umetnosti, na kojima je gradila svoj izraz i razvijala svoju simboliku. U tom spoju, ali i na protivurečnostima, narodne umetnosti i savremenog, mitološkog i biblijskog sveta, stvarala je u iskrenom pristupu i slobodnom preobražavanju tradicije i umetničkog iskustva sa svešću o savremenom dobu, lični svet fantastike i osobeni stil kojim je spajala i svet keramike i slikarstva.

Olga Vujadinović Blažek je rođena 1936. godine u Kruševcu, a preminula je 2015. u Rijeci. Diplomirala je 1960. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek za keramiku u klasi profesora Ivana Tabakovića. Član ULUPUS-a je bila od 1961. g. Bavila se pedagoškim radom, bila je profesor u Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu, od 1961. do 1963. godine. Proglašena istaknutim umetnikom 1987.
Dobitnica je srebrne medalje za keramiku na svetskoj izložbi keramike u Pragu 1962. g, kao i nagrade ULUPUS-a za unikatnu keramiku 1963. i 1965. godine.

Priredila je samostalne izložbe keramike u Beogradu 1962, 1964, 1969. Muzej primenjenih umetnosti, 1965. Atelje 212, Klub mladih arhitekata, 1966. u Nišu, Centar za kulturu, 1974. u Aranđelovcu, u okkviru manifestacije Mermer i zvuci. Slike je predstavljala 1967. u Beogradu, Dom omladine, i u Breši, Italija, Galerija Minotauro. Učestvovala je na svetskoj izložbi keramike u Pragu, 1962, na međunarodnoj izložbi keramike u Marseju, Francuska, 1965, na internacionalnoj izložbi – Faenca (Italija) 1964. 1965. 1966. godine. Dela su joj bila zastupljena na izložbama koje su predstavljale jugoslovensku i srpsku keramiku i primenjenu umetnost u zemlji i inostranstvu, Norveška, Finska Danska, Ženeva, Moskva, Lenjingrad, Riga, Talin…

Dela Olge Vujadinović Blažek se nalaze u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju u Aranđelovcu, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak,,Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac, i brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

O izložbi

Izložba kao upoznavanje i podsećanje na stvaralaštvo Olge Vujadinović Blažek je i predstavljanje dragocenog poklona sa namerom da preraste u spomen zbirku otvorenu za dopunjavanja izabranim keramikama i slikama kojim bi se upotpunila predstava pojedinih segmenata stvaralaštva, te i dokumentacije kao svedočanstva o iskrenom i predanom angažovanju ove izuzetne umetničke ličnosti.

Izložbu prati katalog koji će biti predstavljen tokom trajanja izložbe kada će biti organizovani i razgovori sa likovnim kritičarima i istoričarima umetnosti, bliskim prijateljima Olge Vujadinović Blažek, kao i vođenja kroz izložbu.

Izložba će biti otvorena u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i tokom evropske „Noći muzeja“ kojima učestvuje svojim programima i Narodni muzej Kruševac.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Komentar
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!