Kultura

AKC Gnezdo: nastup kragujevačkih bendova

Na terasi AKC Gnezdo, 6. avgusta od 21.00, biće održan koncert sjajnih bendova “Larska” i “Špajz” iz Kragujevca.

Larska

Larska (Luka Stoisavljević – bas i vokal, Dušan Lazić – bubanj i Duško Djed Jovanović – bas) je kragujevački trio. Kombinuju različite uticaje (stoner / grunge / psych / desert rock) u neobičnoj postavci – bubnjevi i dve bas gitare. Njihov masivni zid zvuka uz pregršt upotrebe efekata u osnovi podseća na dobro poznate sastave iz 70-ih i 90-ih (Floyd / Kyuss / Melvins / Sabbath / AIC / Nirvana). Ipak, Larska uspeva da dokazanim formulama doda lični pečat, a uz svež i drugačiji pristup u startu ostvari i zapažena učešća na festivalima. 2016. bli su pobednici BARF-a, 2016. i 2017. finalisti Bunt rok festivala RTS – III mesto i nagrada za najboljeg instrumentalistu festivala, Demofest, Arsenal fest, ŠLF, D.U.K.

Larska svojim debi albumom “Can’t Steal it” 2019. pokazuje da ima zreo i izgrađen stil, a pohvale stižu sa svih strana. Tome svedoče brojne strane i domaće recenzije u kojima možete pročitati da je po svim parametrima “Can’t Steal it” vrlo kvalitetan album koji slovi za jednog od domaćih kandidata za album godine.

Po Balkanrok redakciji “Can’t Steal It” se našao na listi “Top 25 regionalnih albuma 2019.”. Helly Cherry Webzine je takođe album svrstao u svoju godišnju listu “50 regionalnih izdanja po kojima ćemo pamtiti 2019.”. I ne treba zaboraviti, da je ovaj prvenac okačen i na jednoj od najvećih Youtube platformi koja promoviše stoner / doom muziku “Stoned Meadow of Doom” (https://www.youtube.com/watch?v=ohQnBW8nZ5s&t=1432s… ). Nakon objavljivanja album je doživeo i radijsku premijeru. Emitovan je na radio talasima u regionu ali i u Poljskoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Ukrajni, Holandiji (na top listi, rame uz rame sa “velikanima” – “Elder” / “Valley of the Sun”..).. i više od nedelju dana bio na samom vrhu top liste radija – Houston, Texas US.

Nakon nastupa u Beogradu se bendom “Stoned Jesus”, 2. nastupa na “Hali Gali” showcase-u, i promociji u Drugstoru Bg – bend nastavlja sa koncerima – live nastupima. Tako su zaokružili promociju objavljenog albuma, koji je dostupan i u fizičkom izdanju – CD izdanje i izdanje na kaseti. Ujedno su i najavili novi – jos uvek neobjavljeni drugi album.

➤ Instagram: https://www.instagram.com/larska_kg/
➤ Facebook: https://www.facebook.com/larskaband/
➤Recenzije:
Balkanrock – https://bit.ly/2sLWYHW
Headshotmusic UK – https://bit.ly/2PBloN2
Baltazar Rock UK – https://bit.ly/2EAOrtW
Andrea Kane – https://bit.ly/2SjfthF
Helly Cherry Webzine – https://bit.ly/2rd1DCe
Liman Crew – https://bit.ly/2r52FQu
➤Live session- https://www.youtube.com/watch?v=a0OyG5Am3Fo&t=16s…

Špajz

ŠPAJZ sačinjavaju: Aleksandar Furunović – bubanj, Nikolaj Petronijević – bas, Vladimir Maksić – gitara, Darko Đorđević – gitara. Bend ŠPAJZ nastao je u martu 2010. godine u Kragujevcu.

Većina pesama nastala je i nastaje tokom jam sessiona; u pitanju su instrumentali u kojima se mogu prepoznati različiti uticaji (od Hendriksa, preko Discipline kičme do fusiona i džeza). Sve povremeno zvuči i kao odlična filmska muzika (npr. Ovaj lift nema vrata, po kojoj i album nosi naziv). Važi za jedan od najutentičnijih bendova sa ovih prostora. Nakon njihovog nastupa publika ne može, ne sme i nikada nije ostala ravnodušna, trezne glave i bez onog uznemirujuće slatkog zujanja u ušima. Na set listi će se sigurno naći i po neka sa drugog albuma, “Abažur”, koji je gotov i “čeka svoj pravi trenutak”.

Ulaz na ovu svirku je 300 din.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!