Kultura

Oktobarska izložba po 63-ći put

U Umetničkoj galeriji, u četvrtak, 12. oktobra, u 19.00, biće svečano otvorena 63. Oktobarska izložba.

Oktobarska izložba je najstarija manifestacija koja se održava u čast oslobođenja grada. Tradicionalno je usmerena ka godišnjem predstavljanju najnovijih ostvarenja kruševačkih umetnika. Ističe značaj kontinuiranog likovnog stvaranja i izlaganja, kao i jačanja pozicije umetnika na lokalnoj, ali i široj umetničkoj sceni.

Tema ovogodišnje Oktobarske izložbe je „San“. Snovi kao nizovi misli, vizija i osećaja, nesvesna strana naše ličnosti i uma, pružaju nov način sagledavanja stvarnosti i mogućnost stvaranja drugačijih svetova, bilo da se dešavaju dok spavamo ili ih sanjamo budni.

Na izložbi su zastupljena 23 rada, 15 autora, različitih generacija, stilova i promišljanja, kao i pristupa likovnoj realizaciji – od tradicionalnih do savremenih medija: DejanAksentijević, Aleksa Badnjar, Milutin Gajić, Radomir Đurić, Uroš Žeželj, Zoran Komatinović, Mladen Lazarević, Snežana Ljušić, Jasmina Manojlović, Dragiša Obradović, Milena Radičević, Slobodan Radičević, Matija Rajković, Jovanka Rašović, Nikola Tošić.

Oktobarska izložba je, od ustanovljenja, deo podrške likovnoj sceni Kruševca i mesto okupljanja, podsećanja i predstavljanja umetničkog delovanja svih onih umetnika koji čine jednu šire shvaćenu kruševačku likovnu scenu i doprinose njenoj raznovrsnosti i živosti.

U skladu sa propozicijama ovogodišnje Oktobarske izložbe dodeljuje se otkupna nagrada. Odluka Komisije za selekciju i dodelu nagrada biće saopštena na svečanom otvaranju izložbe.

Izložba će biti otvorena do 3. novembra 2023. godine.

Kustoskinja izložbe je Jelena Pavlović, istoričarka umetnosti.  

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!