AleksandrovacIz okrugaKultura

Od sutra u Aleksandrovcu “Bucini dani”

Od sutra u Aleksandrovcu počinju peti “Bucini dani”. Jedan od najmlađih, ali već etabliranih, pozorišnih festivala na našim prostorima ove godine obeležava mali jubilej. Organizatori obećavaju još jednu pozorišnu svetkovinu. Sredina juna je vreme kada će se svetla pozorišne javnosti smestiti u aleksandrovačku Župu, Okeaniju čika Milosava Buce Mirkovića. Evociraće se uspomene na njegovo delo i neizbrisiv trag koji je ostavio i ujedno slaviti pozorište, glumu, glumce, umetnost i kulturu uopšte.

Uz upečatljiv moto večitog Andrića (“Vreme koje se ruga razumu”) publika će na sceni Centra za kulturu “Milosav Buca Mirković” u Aleksandrovcu od 12. do 17.juna imati priliku da pogleda više predstava. Na programu su: “Na Drini ćuprija” /SNP, “Avgust u okrugu Osejdž” / Narodno pozorište Subotica, “Ožalošćena porodica”/ Narodno pozorište, “Korešpodencija”/ Zvezdara teatar i “Rubište” / Šabačko pozorište. Selektorski tim skrojio je selekciju kroz repertoare svih pozorišta sa teritorije Srbije. Opredeljujući elementi su upečatljiva glumačka ostvarenja, kvalitet predstava u celini i važnost uvek aktuelnih poruka. Izbor je pravljen od produkcija realizovanih u poslednje dve godine, stoji u saopštenju organizatora.

O Festivalu

Kao i na dosadašnjim “Bucinim danima” biće dodeljene nagrade. O njima će odlučivati glumački žiri predvođen počasnom predsednicom Mirom Banjac i Goranom Sultanovićem:

– Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu

– Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu

– Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca / glumicu

– Zlatno zrno za glumačku bravuru

– Nagrada “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju “Minja Obradović” .

U čast nagrađenih biće premijerno izvedena predstava “Slobodne žene”, koprodukcija Kruševačkog pozorišta i “Art teme” u režiji Jovane Tomić. Predstavu je, po motivima “Koštane – Tašane” i “Pokojnikove žene” Bore Stankovića, adaptirao Dimitrije Kokanov. U predstavi igraju Gordana Đurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Dejan Tončić.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Komentar
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!