Kultura

Izložba “Zlatne niti ćirilice” u Kući Simića

Izložba “Zlatne niti ćirilice – Vez po pismu Beo-Etno vizije” biće otvorena 16. decembra u 19.oo u Kući Simića (Narodni muzej Kruševac). Povod je značajan jubilej, obeležavanja 650 godina od osnivanja grada Kruševca. Izložbu čini više od pedeset originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza, nastalih prema motivima minijatura iz starih srpskih knjiga.

Autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i neguje unutar srednjovekovne dvorske i crkvene umetnosti, inspirisala je članice Beo-etno vizije iz Beograda. One su lepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenele na platno iglom i koncem. Beo-etno vizija je osnovana krajem 2012. godine. Nastoji da očuva tradicionalni umetnički vez i druge srodne zanate, te da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa upozna podjednako i domaću i inostranu publiku. Takođe, i da poveže stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svetu. Istovremeno, članice ovog udruženja žele da svojim delom podsete savremenog čoveka na izvorne vrednosti kao nepresušno vrelo inspiracije. Jer, zlatnu nit nasleđa, koja povezuje vekove, ne treba nikada prekinuti.

Autor izložbe “Zlatne niti ćirilice” je Vera Avlijaš, predsednica Beo-etno vizije. Ona je sa svojim koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla ove izuzetno zanimljive i vredne radove. Izložba je plod saradnje Narodnog muzeja Kruševac, Artis centra i Beo-etno vizije. Stručnu kordinaciju izložbe potpisuje Artis centar iz Beograda čija je direktorka, istoričarka umetnosti, msr Tamara Ognjević, kustos ovog projekta. Izložba je otvorena do kraja februara 2022. godine. Tokom njenog trajanja biće održano više radionica i predavanja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!