DruštvoSaradnjaZdravlje

MLADI I ALKOHOLIZAM: „Kada se napijem roditelji me ignorišu!“

U našem društvu je konzumiranje alkohola često „lek za sve“, loša navika koja se stiče kroz različite običaje i rituale i vremenom dovodi do zavisnosti.

Imam 18 godina, učenik sam srednje škole i pijem svakog drugog ili trećeg dana. Najčešće pijem pivo, zbog užitka, a žestinu uglavnom pri proslavama. Sada, pošto sam ta generacija, često su organizovana punoletstva na kojima imam prilike da se opustim uz par pića“.

Zbog običaja, deca rano dolaze u dodir sa alkoholom, najčešće  vinom, u ranom uzrastu. Naravno, te količine ne mogu izazvati ozbiljnu zavisnost, ali kasnija potreba se uglavnom rađa iz znatiželje.

Veliki broj adolescenata tvrdi da pije zbog dosade
Veliki broj adolescenata tvrdi da pije zbog dosade

Prvi put sam sam naručio alkoholno piće u kafiću kada sam imao oko 12 ili 13 godina. Pokretač za to nije bilo društvo niti ikakav pritisak okoline, već me je jednostavno interesovao ukus i osećaj. Želeo sam da nađem ono što mi najviše prija“, priča ovaj srednjoškolac i nastavlja.

Napio sam se sa 14 godina. Slavio sam doček Nove godine sa društvom u stanu. Otac je došao da me pokupi, a ja sam se u tom trenutku pretvarao da plivam kraul u hodniku stana svog prijatelja. To je bio jedini put da su me roditelji kaznili. Oduzet mi je telefon, a majka nije želela da razgovara sa mnom skoro mesec i po dana“.

U pubertetskom periodu je uticaj roditelja ključan, osoba dolazi do sukoba svojih uloga – “ja u društvu” i “ja kući”. Kako ne bi došlo do razdora, roditelji treba da obrate pažnju i da na vreme daju svojoj deci do znanja okvire ili primere adekvatnog ponašanja.

Pošto i dalje živim sa roditeljima, za ove četiri godine od tada mi se desilo da sam pripit ili pijan, ali reakcije nisu bile manje burne nego prvog puta. Otac više razgovara sa mnom o tome, a majka me izbegava. Smeta mi to što se ljute na mene, to što me ignorišu po skoro nedelju dana mi je najveća restrikcija koju mogu dobiti“.

Početni deo pijanstva, iliti to pripito stanje se drugačije manifestuje kod svake osobe. Na mene lično ne utiče agresivno, ali sam zato uspavan ili se osećam kao da imam višak energije. Retko mi se dešava, i drago mi je zbog toga, da imam rupe u sećanju. Volim da pamtim događaje u toku izlazaka, jer to su te neke uspomene iz mladosti kojih se želim rado sećati“.

Smatram sebe ekstrovertom, volim društvo, ali kada je alkohol u pitanju, pijem samo u probranim krugovima. Preferiram da budem u zatvorenom prostoru (kuća, stan), zato što ne volim da razmišljam o potencijalnom pravljenju problema. Lakše je reagovati i kontrolisati pijanu osobu u tim kućnim varijantama“.

Sagovornik ističe da i pored velikog broja kafića u gradu, mesta za kvalitetan izlazak nema.

Nakon pijanstva većina se ne seća šta je sve uradila pod dejstvom alkohola
Nakon pijanstva većina se ne seća šta je sve uradila pod dejstvom alkohola

Ne možeš upoznati nove ljude, jer možeš pretpostaviti gde će ko od poznanika biti, nema iznenađenja. To je takođe jedan od razloga zašto preferiram kućne žurke. Anegdota koju vrlo rado pamtim je skorašnja, a desila se za vreme letovanja sa društvom u Budvi za vreme raspusta. Trebalo je da odemo zajedno na Đanijev koncert, pa sam ja nosio majicu sa njegovim likom. Međutim, zbog otkazivanja, otišli smo na neku nasumičnu žurku. Tada sam, za početak, popio 15 čaša koktela Devil’s Ice Tea sa prijateljima. Nakon toga smo prijatelj i ja imali dogovor i popili smo po šot apsinta. Nakon toga smo otišli do obližnjeg šetališta gde sam popio sedam Jegera i devet piva, a da sam toga bio svestan.

U jednom trenutku, posle toliko pića, ja nestajem. Prijatelji su krenuli da me traže, i to je trajalo nekih sat i po vremena, dok jedan od čuvara nije prišao da ih pita da li im drug spava u žbunju, i to sam, naravno, bio ja. Verujem da je to za njih bila izuzetno stresna situacija, a ja sam za to vreme odspavao, imao sam i jastuk. Mukotrpnih 252 stepenika je trebalo da se prekorači posle svega toga, put ka apartmanu je trajao, kako moji prijatelji kažu, skoro 2 sata.” priseća se jednog od svojih pijanstava naš sagovornik.

Greška mojih roditelja koju ja uviđam jeste ta njihova reakcija posle prvog pijanstva. Ja bih prema svojoj deci tog prvog puta bio strog onoliko koliko mogu. Pričao bih im anegdote, ali tek kada malo porastu, a ne posle prvog puta“, smatra ovaj mladić koji je sa nama podelio svoje iskustvo u konzumiranju alkohola i opijanju.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!