Kultura

Dragana Denić – promocija knjige u KCK

Dragana Denić je autor nove knjige pod nazivom “Igrati srcem”. Promocije knjige je zakazana za sredu 31. januar. Mesto održavanja promocije je Bela sala kruševačkog Kulturnog centra, a početak je u 19.00. Osim autora, promociji će prisustvovati i dr Marko Nedić, Miloš Petrović i Veroljub Vukašinović.

Dragana Denić – kratka biografija

Dragana Denić je po struci specijalista neurologije u kruševačkom Zdravstvenom centru. Književnošću se bavi već više od 30 godina.

– U osnovi mojih priča su iskustva i različiti događaji koja sam imala kao lekar ali umetnički obrađeni, tako da deluju bajkovito. Posao koji radim je težak i zahtevan. U svakodnevnom sam kontaktu sa ljudima koji trpe fizički ili duševni bol. Zato je važna tema mojih priča bol, način na koji ga ljudi prevazilaze i gde nalaze utočište od bolnih frustracija. – kaže Dragana Denić.

Pisanjem je počela da se bavi još dosta davno, u srednjoj školi. Kao srednjoškolka bila je članica Književnog kluba “Milutin Uskoković” iz Kuršumlije, odakle je rodom. Još daleke 1983. godine bila je četvrta na jugoslovenskom konkursu “Stevan Sremac” za zbirku pesama. Dvadeset godina kasnije, 2003. godine, po završetku svoje doktorske specijalizacije, široj javnosti se predstavila dobro prihvaćenom zbirkom poezije “Kovčeg sa mirisom tamjana”.

– Koliko mi je poznato, u kruševačkoj Bolnici, pored mene, pišu koleginica sa psihijatrije i anesteziolog Milan Tasić. Zato na Institutu za neurologiju u Beogradu imam dvojicu kolega sa zavidnom književnom reputacijom. Predrag Smiljković i Aleksandar Ristić imaju po nekoliko objavljenih knjiga. – otkriva doktorka Denić.

Ona dodaje da je za nju pisanje jedan od načina da se oslobodi stresa i poslovnih problema.

– Kao lekar sam položila Hipokratovu zakletvu koja kaže da je “lečenje jedna vrsta umetničke veštine”. Kombinacija umetnosti pisanja i umetnosti lečenja je dobra, jer te stvari pomažu jedna drugoj. Lekar mora da ima izraženu empatiju za pacijenta, a ja često pokušavam da rešim delikatne medicinske situacije kroz priču. – objašnjava doktorka.

Dragana Denić

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!