Društvo

Medijsko izveštavanje o Romima i Romkinjama – stručni skup

Medijsko izveštavanje o Romima i Romkinjama je bilo tema stručnog skupa koji tokom tri dana organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK i Kruševac Press. Stručni skup se organizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Ovaj seminar za medijske radnike je namenjen novinarima i predstavnicima organizacija civilnog društva i nosi naziv “Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izveštavanje o Romima i Romkinjama”. Cilj čitavog projekta je jačanje stručnih kapaciteta i etičkih standarda novinara koji rade u lokalnim medijima u Centralnoj Srbiji za izveštavanje o Romima i Romkinjama. Takođe, jedan od ciljeva je i bolje povezivanje lokalnih medija i organizacija civilnog društva koje se bave problematikom romske populacije.

U dosadašnjoj praksi, najveći broj novinskih izveštaja o Romima i Romkinjama iniciran je određenim događajima, pre svega konferencijama za štampu i javnim skupovima na kojima se promovišu državne politike ili politike koje državni organi sprovode u saradnji sa predstavnicima međunarodne zajednice. Tako i tekstovi u medijima o pitanjima vezanim za romsku populaciju prvenstveno zavise od već kreiranih događaja sa kojih mediji redovno izveštavaju u sklopu praćenja državnih organa, međunarodnih organizacija i slično, a vrlo retko na osnovu svog samostalno kreiranog interesovanja.

Na temu najčešći stereotipi o izveštavanju o romskoj populacij istine i predrasude govorila je Snežana Živković, potpredsednica organizacije za prava Romkinja “Romani Cikna”. Da se o Romima i njihovim problemima nedovoljno izveštava u Srbiji smatra i Turkijan Redžepi, novinar i aktivista, glavni i odgovorni urednik romskog portala. Postoje relevantne analize o učestalosti pisanja medija o pitanjima vezanim za romsku populaciju u Srbiji, zastupljenosti određenih tema i kvaliteta izveštavanja te je seminar obuhvatio teme o kojima su govorili relevantni predavači: zašto je važna edukacija za izveštavanje o marginalizovanim grupama, koji su to najčešći stereotipi o izveštavanju o romskoj populaciji kao i primeri dobre prakse.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!