DruštvoSaradnja

LOKALNE SAMOUPRAVE I KANALI KOMUNIKACIJE: Varvarin i Ćićevac najaktivniji na društvenim mrežama!

Društvene mreže su jako zanimljivo sredstvo za komunikaciju lokalnih vlasti sa građanima i pružaju puno mogućnosti. Nažalost, lokalne samouprave u Rasinskom okrugu nisu prepoznale te mogućnosti.

Teško je praviti poređenje između društvenih mreža po njihovom značaju ali je evidentno da je Fejsbuk najzanimljiviji širokoj publici, posebno građanima starijim od 25,30 godina, i kao takav je jako pogodan za sve vidove komunikacije. Zato smo analizu društvenih mreža lokalnih samouprava započeli od Fejsbuka.

Grad Kruševac nema zvanični profil na ovoj društvenoj mreži! Iznenađujuće ali je tako. Profil „Skupština opštine Kruševac“ je prazan i neaktivan. Kada dođete na zvaničnu prezentaciju Grada Kruševca i kliknete na ikonicu Fejsbuka dobićete vezu sa ovom društvenom mrežom ali bez ciljane stranice. Nepostojanje Fejsbuk profila ili stranice je veliki propust Gradske uprave Kruševca.

Zvaničnu Fejsbuk stranicu nema ni opština Aleksandrovac ali u ovom slučaju imamo specifičnu situaciju. Kao neka vrsta „zastupnika“ za lokalnu samoupravu deluje stranica „Informativna služba Dom kulture Aleksandrovac“ za koju se navodi da je  „služba koja prati i informiše javnost o aktuelnim dešavanjima u opštini, informiše građane o aktivnostima javnih preduzeća i ustanova kao i mesnih zajednica na teritoriji opštine. Ova služba je javni servis građana Župe“. Ova stranica ima 3.880 pratilaca i redovno se ažurira sa osnovnim informacijama iz Župe aleksandrovačke.

Lokalne samouprave u Rasinskom okrugu još uvek nisu prepoznale značaj društvenih mreža za komunikaciju sa građanima

Opština Brus ima svoju Fejsbuk stranicu ali kao da je nema! Od kada je postavljena, 2016. godine, nije objavljena nijedna informacija!

Za razliku od bruske Fejsbuk stranica opštine Ćićevac funkcioniše dosta dobro. Na stranici se objaljuje i „Hronika opštine Ćićevac“ ali i druge informacije. Stranica ima 3.100 pratilaca što je odlična brojka za opštinu koja, prema najnovijim podacima, ima manje od 8.000 stanovnika.

Fejsbuk stranica opštine Varvarin, kao i ćićevačka, zaslužuje visoku ocenu. Ažurira se redovno najnovijim informacijama iz protokola lokalne samouprave uz dosta fotografija, objavljuje se i „Varvarinska hronika“. Zanimljivo da ova stranica ima „samo“ 1.600 pratilaca, skoro dvostruko manje nego ćićevačka.

Bez ikakvih dilema najkvalitetniju Fejsbuk stranicu od šest lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu ima Trstenik. Ažuriranje je na dnevnom nivou, uz dobre fotografije. Ova stranica ima 8.500 pratilaca što je za svaku pohvalu.

Ono što se može zameriti svim lokalnim samoupravama je što Fejsbuk stranice koriste, prevashodno, da informišu građane o aktivnostima lokalnih funkcionera. Nedostaje im element informativnosti za događaje koji treba da uključe građane, kao što su razne debate. Takođe im je neophodna i doza interaktivnosti sa građanima. Ovako deluju kao neka vrsta oglasne table lokalne vlasti“, smatra analitičar društvenih mreža Saša Paunović.

Za razliku od Fejsbuka, koji je odlično prihvaćen i rasprostranjen, Tviter ima neke specifičnosti koji ga čine zanimljivim za relativno mali broj ljudi. Moguće da je i to bio jedan od razloga što se lokalne samouprave iz našeg okruga nisu previše bavile promocijom na ovoj društvenoj mreži. Kruševac, Ćićevac, Varvarin i Aleksandrovac nemaju profile dok je profil opštine Brus neaktivan od 2017. godine a opštine Trstenik od 2014. godine!

Mnogo više pažnje lokalne samouprave posvećuju Instagramu. Profil opštine Trstenik na ovoj društvenoj mreži ima 5.165 pratilaca i redovno se ažurira. Varvarinici su, takođe, veoma aktivni na Instagramu ali imaju znatno manje pratilaca nego Trsteničani, 1.748. Stranica opštine Ćićevac ima 537 pratilaca i redovno prati aktivnosti u lokalnoj samoupravi.

Grad Kruševac i opštine Brus i Aleksandrovac nemaju svoje Instagram stranice a Kruševac i Aleksandrovac nemaju ni JuTjub stranicu baš kao ni Trstenik. Stranica opštine Brus na JuTjubu je, kao i na Fejsbuku i Tviteru, neaktivna već duži vremenski period, tačnije šest godina!

Na stranici „Poslovni centar“ Ćićevac redovno objavljuje „Hronike opštine Ćićevac“ dok su u Varvarinu otišli korak dalje pa pored „Hronike opštine Varvarin“ redovno objavljuju i kratke video priloge o aktivnostima na lokalnom nivou.

Kada saberemo sve ove podatke dolazimo do saznanja da je od svih lokalnih samouprava iz Rasinskog okruga na društvenim mrežama najaktivnija opština Varvarin. Aktivni su i ažurni na Fejsbuku, Instagramu i JuTjubu. Odmah iza Varvarina dolazi Ćićevac dok su se u Trsteniku fokusirali na Fejsbuk i Instagram a zanemarili Tviter i JuTjub.

Pomalo čudno ali najveća lokalna samouprava u okrugu, Grad Kruševac, u potpunosti ignoriše mogućnosti koje nude društvene mreže kako za promociju tako i za poboljšanje komunikacije sa građanima.

Izvor: krusevacpress.com

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!